Arte

PIKTURA E DITËS: “Shën Dhimitri mbi kalë” nga Kostandin Shpataraku

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: “Shën Dhimitri mbi kalë” nga

Kjo ikonë e njohur si “Shën Dhimitri mbi kalë” i atribuohet Kostandin Shpatarakut, një piktor shqiptar nga Shpati afër Elbasanit, aktiv në vitet 1736-1767. Kjo ikonë, së bashku me veprat e tjera të Shpatarakut, janë vazhdimësi e stilit të pikturës së Onufrit.

Përshkrimi që tregon Dhimitrin mbi kalë duke vrarë një armik të mundur duket të jetë një alegori mbi rënien e sundimtarit bullgar Kaloyan gjatë rrethimit të Selanikut.

Kaloyan në fakt u vra nga një i tij, por kjo ikonë frymëzon ata që besojnë se Shën Dhimitri, mbrojtësi i Selanikut, ndërhyri dhe shpëtoi qytetin.

Në vitin 2010, ikona, deri atëherë pjesë e koleksionit të piktorit Alush Shima, u ble në ankand për 75 mijë euro.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH