Arte

PIKTURA E DITËS: "Portreti i vjeljes në perëndim të diellit", simbolizmi i rinisë, pjekurisë dhe pleqërisë

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: "Portreti i vjeljes në perëndim të

Piktura e realizuar nga Jules Adolphe Aimé Louis Breton (Humbi jetën më 5 Korrik 1906)

Shkëlqimi portokalli i diellit në perëndim lahet mbi retë e ulëta dhe pothuajse përputhet me faqet rozë të dy vajzave të reja në plan të parë që ecin drejt nesh. Në skajin e djathtë dhe në largësi, ku rreshtat e mbjella bashkohen në horizont, ne shohim figurat më të vogla dhe më pak të dallueshme të korrësve, që largohen nga ne ndërsa largohen nga fusha. Ndoshta shkopi i ngritur i burrit sinjalizon fundin e ditës së punës.

Kjo skenë përshkruan atë që quhet vjelje, një aktivitet bamirësie që lejonte anëtarët e varfër dhe të varfër të një komuniteti të mblidhnin materialin e mbetur pas një korrjeje tregtare. Grumbullimi është një traditë e lashtë, një prerogativë e grave dhe fëmijëve, që ishte aq e rëndësishme në shoqëritë e kaluara rurale saqë konsiderohej e shenjtë në kontekstet e krishtera, hebraike dhe islame.

Tre femrat në plan të parë na tërheqin vëmendjen. Duke përfaqësuar tre epokat e njerëzimit - rininë, pjekurinë dhe pleqërinë - ata e ngrenë subjektin modest të pikturës në nivelin e universalitetit alegorik. Në të njëjtën kohë, ndërveprimi mes dy grave më të reja lë të kuptohet për një lidhje personale, emocionale, familjare. Ndoshta janë nënë e bijë.

Shifrat janë substanciale dhe të forta, në kufi me monumentin. Paketat e tyre janë të bollshme. Po të mos ishin këmbët e tyre zbathur, ne mund ta keqkuptonim gjendjen e tyre. Figurat e ushqyera mirë në një skenë të perëndimit të diellit të veshur me bluza fshatare dhe xhins mund të mos sugjerojnë menjëherë vështirësi dhe uri.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH