Arte

PIKTURA E DITËS: 'Lluís Vilaró', vepër e Pablo Picassos në një paletë të dallueshme blu dhe me tema melankolike

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: 'Lluís Vilaró', vepër e Pablo

Një shembull jashtëzakonisht i rrallë i Periudhës Blu të Pikasos, 'Lluís Vilaró' (1904) u pikturua në kulmin e angazhimit të tij me këtë stil. Është shënuar nga përdorimi i tij i një palete të dallueshme blu dhe shpesh tema melankolike, dhe u shkaktua nga vetëvrasja e mikut të tij Carles Casagemas, e cila pati një ndikim të thellë në gjendjen e tij psikologjike.

Subjekti i kësaj vepre, Lluís Vilaró, ishte një tregtar mielli dhe mbrojtës artistik, i cili ishte pjesë e rrethit që u mblodh rreth klubit famëkeq Els Quatre Gats në Barcelonë. Edhe pse dihet relativisht pak për të, ai duket se ka pasur një marrëdhënie të ngushtë me Picasson, duke zotëruar të paktën një vepër tjetër të artistit përveç porosisë së këtij portreti. Mbishkrimi në anën e pasme lexon "Për mikun tim, në kujtim, Pablo Picasso".

PIKTURA E DITËS: 'Lluís Vilaró', vepër e Pablo

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH