Arte

PIKTURA E DITËS: Gruaja ulur e Picasso-s, vepra që u ble vetëm 500 mijë dhe u shit për 63.5 mln dollarë

Shkruar nga Liberale
PIKTURA E DITËS: Gruaja ulur e Picasso-s, vepra që u ble vetëm

 

Pablo Ruiz Picasso si sot 51 vite më parë – më 8 prill 1973) u nda nga jeta, në Francë.
Piktor, skulptor, printer, qeramik dhe dizajner teatri spanjoll, pjesën më të madhe të jetës së tij të rritur në Francë. Një nga artistët më me ndikim të shekullit të 20-të, ai është i njohur për bashkëthemelimin e lëvizjes kubiste.

Në vitet pas vdekjes së tij, në 1973, statuja e artistit u ngrit në nivelet më të larta, me disa nga veprat e tij që shkuan për më shumë se 100 milionë dollarë në ankande publike dhe thuhet se në shuma edhe më të larta në marrëveshje private. Aktualisht, ai mbetet artisti me më fitime në ankandet në mbarë botën, duke grumbulluar 245 milionë dollarë në 3,400 lote vetëm në vitin 2020. "Ai është në shumë mënyra standardi i artë i tregut të artit," tha tregtari Larry Gagosian në një intervistë për ARTnews. "Mendoj se ai do të mbetet i tillë për të ardhmen e parashikueshme."

Femme Assise (Gruaja ulur) përshkruan artisten dhe modelen franceze Fernande Olivier, e cila shkoi me Picasso-n në një fshat të largët në Spanjë gjatë verës së vitit 1909. Ndërsa atje, ajo pozoi për një sërë fotosh të tij.

Një nga veprat e pakta të hershme kubiste të Pikasos ende në duar private, ajo u shit për 63.4 milionë dollarë në Londër në vitin 2016, ku tejkaloi vlerësimin e para-shitjes prej 43.1 milionë dollarësh. Shitësi anonim i pikturës, i cili e mbajti veprën për katër dekada, e kishte blerë Femme Assise në vitin 1974 në ankandin e Sotheby's për 486,000 dollarë.

Një ofertues telefonik me Adam Chinn, ish-drejtuesin e Sotheby's të Art Agency, Partners, fitoi punën gjatë ankandit të Sotheby's në Londër në 2016. Me shumë nga veprat e hershme kubiste të Pikasos në koleksionet muzeale, Femme Assise ishte një gjë e rrallë në tregun e hapur në atë kohë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH