Arte

PIKTURA E DITËS: "Familja e Shenjtë me tre lepuj"- vepër në ditëlindjen e artistit

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: "Familja e Shenjtë me tre lepuj"-

Piktura e realizuar nga Albrecht Dürer

Fillimisht duke gjetur famë për punimet e tij në dru, piktori gjerman i Rilindjes së shekullit të 16-të, Albrecht Dürer, "e shembet botën" mes vëzhguesve sot dhe pikturave të tij të krijuara 500 vjet më parë.

Nëse e shikoni nga afër, shumë nga afër, mund ta shihni në cepin e syrit të dredhur të lepurit: jo thjesht një palë vezullime koncentrike që jehojnë nga kornea e tij e errët, por një portal për të kaluarën.

Një mrekulli e vëzhgimit të fokusuar dhe vizatimeve të sakta, bojëra uji e famshme, e cila transkripton me besnikëri çdo fije të butë të gëzofit të gjitarëve, u krijua nga piktori, printeri dhe teoricieni pionier gjerman i Rilindjes Albrecht Dürer në vitin 1502.

Në të vetmet vepra të tjera nga Dürer ku figurojnë lepujt - një prerje druri gjashtë vjet më parë, e titulluar Familja e Shenjtë me tre lepuj dhe një gravurë e krijuar dy vjet më vonë, Adami dhe Eva (1504) - kafsha e gjen veten të ngatërruar në simbolika e hapur fetare. Por këtu, lepuri është i lirë të lëkundet në mendjet e atyre që e takojnë – po aq ngacmues në shpirt, aq edhe i fiksuar fizikisht në pigment dhe letër.

Albrecht Dürer (21 maj 1471 – 6 prill 1528), ishte një piktor gjerman. printer dhe teoricien i Rilindjes Gjermane. I lindur në Nuremberg, Dürer krijoi reputacionin dhe ndikimin e tij në të gjithë Evropën në të njëzetat e tij për shkak të printimeve të tij me cilësi të lartë të gdhendjeve në dru.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH