Arte

PIKTURA E DITËS: "Endatari mbi detin e mjegullës", vepër nga piktori më i famshëm i romantizmit gjerman

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: "Endatari mbi detin e mjegullës",

PIKTURA E REALIZUAR NGA CASPAR DAVID FRIEDRICH

Friedrich tregon vazhdimisht njerëz që largohen nga shikuesi. Me këto figura të pasme ai e bën vetë soditjen temë. Sepse shikuesi i figurës nuk mund të zhytet vetë në peizazh - por përkundrazi bëhet dëshmitar i mënyrës sesi personi i përshkruar humbet në mendimet e tij: "Endatari mbi detin e mjegullës" (rreth 1818).

Me pikturat që tregojnë perëndimet atmosferike, malet e mjegullta dhe murgjit e vetmuar që luten, Caspar David Friedrich u bë piktori më i famshëm i romantizmit gjerman pas vitit 1810. Banori i Greifswaldit është më pak i shqetësuar për atë që mund të shihet në ekran, por më tepër për emocionet që shkaktojnë veprat e tij. Ato synojnë t'u mësojnë njerëzve nderimin e thellë për hyjnoren.

 

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH