Arte

PIKTURA E DITËS: "Vajza e qeshur", vepër e Johannes Vermeer apo një shaka e 1 prillit?

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: "Vajza e qeshur", vepër e Johannes Vermeer

Atributet e gabuara janë një gjë. Falsifikimet janë një tjetër.

Në vitet 1930, gjatë një klime të "ethet Vermeer", Andrew W. Mellon bleu dy piktura - The Lacemaker dhe The Smiling Girl - që u bënë pjesë e koleksionit të Galerisë Kombëtare në 1937.
Pothuajse sapo erdhën pikturat, kritikët dyshuan në vërtetësinë e tyre. Shifrat e ngurtë, të sikletshme; furça e ngathët; dhe mungesa e vëmendjes ndaj përmasave anatomike nuk ishin në përputhje me punën e Vermeer-it.

Analiza jonë e fundit e pigmentit konfirmon se këto dyshime ishin të sakta. Ai zbulon praninë e ultramarinës sintetike, një pigment që u bë i disponueshëm vetëm në shekullin e 19-të, dhe kromatit të plumbit, një pigment i verdhë i prodhuar për herë të parë në 1811.

Falsifikuesi i supozuar, Theodorus van Wijngaarden, lindi në 1874 (200 vjet pas vdekjes së Vermeer). Ai i "plaki" pikturat e tij duke i tharë në diell për të përshpejtuar plasaritjen; shtypja e kanavacave kundër një topi plazhi; dhe ngjyrosja e tyre për të imituar pamjen e llakut të vjetër dhe të zbardhur.

Ndërsa na mungojnë shumë detaje rreth jetës së Vermeer-it, gjërat që dimë na ndihmojnë të kuptojmë këtë artist dhe veprat e tij të jashtëzakonshme.

PIKTURA E DITËS: "Vajza e qeshur", vepër e Johannes Vermeer

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH