Arte

PIKTURA E DITËS: "Betimi i fushës së tenisit", (20 Qershor 1789)

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: "Betimi i fushës së tenisit", (20

Piktura e realizuar nga David, Jacques Louis

Betimi i fushës së tenisit ishte një moment kyç që nisi Revolucionin Francez. Më 20 qershor 1789, u bë betimi i fushës së tenisit. Atje, burrat e Asamblesë Kombëtare u betuan se nuk do të ndalonin kurrë mbledhjen derisa të vendosej një kushtetutë. 

Deputetët e Partisë së Tretë, duke kuptuar se në çdo përpjekje për reformë do të mbivotoheshin nga dy urdhrat e privilegjuar, kleri dhe fisnikëria, kishin formuar më 17 qershor një Asamble Kombëtare.

Duke e gjetur veten të mbyllur jashtë sallës së tyre të zakonshme të mbledhjeve në Versajë më 20 qershor dhe duke menduar se mbreti po i detyronte të shpërndaheshin, ata u zhvendosën në një fushë tenisi të mbyllur aty pranë. Atje ata u betuan që të mos ndaheshin kurrë derisa të vendosej një kushtetutë e shkruar për Francën. 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH