Arte

HISTORIA PAS ARTIT/ Më shumë se vetëm një portret, mund të arrijë 63 milionë dollarë në ankand (pse kjo vepër ende misterioze)

Shkruar nga Liberale

HISTORIA PAS ARTIT/ Më shumë se vetëm një portret, mund

Piktura "L'ami intime (Shoku intim)" nga René Magritte është përshkruar si "jashtëzakonisht poetike, e heshtur dhe misterioze" për shkak të karakteristikave të saj të veçanta artistike dhe temave që ngjall. Kjo vepër përfshin një motif të shpeshtë në punën e Magritte, një burrë me kapelë gome, i cili është vënë përpara një peizazhi kodrinor me qiell me re dhe objekte të tjera të rëndësishme, si një gotë me ujë dhe një baguette në mes të ajrit.

Misteriozja e veprës vjen nga mënyra sesi Magritte kombinon elemente të njohura (si figura e burrit me kapelë gome) me kontekste të papritura dhe surreale. Kjo krijon një atmosferë të pazakontë dhe ndonjëherë ngacmuese, duke i lënë shikuesit një ndjesi të thellë të përvojës artistike dhe filozofike.

Për shembull, në citimin e Magritte në lidhje me burrin me kapelë gome, ai shpjegon se kjo figura nuk është për të bërë thjesht një deklaratë artistike të veçantë, por shërben si një reprezentim i anonimitetit dhe normalitetit të njerëzve të përditshëm. Kjo temë e përsëritur në vepërra të tjera të tij shpërfaq ndikimin e tij filozofik mbi natyrën e identitetit dhe perceptimit të realitetit.

Pra, "L'ami intime (Shoku intim)" karakterizohet nga një këndvështrim poetik dhe një ndjenjë e errësirës së pazakontë, që e bën atë tërheqëse për koleksionuesit dhe përdoruesit e artit, duke ofruar një përvojë të pasur interpretuese dhe estetike. Kjo vepër, që qëndronte për mbi 40 vjet në koleksionin privat të Gilbert dhe Lena Kaplan, tani është në prag të tregut publik, duke sjellë me vete një histori të pasur dhe një vlerë emocionale shtesë. Ekspozimi i saj para publikut në Qendrën Rockefeller në Manhattan ofron një mundësi për të kapur thelbin e saj përpara se të shkojë në ankandin e saj në Christie's në Londër, duke bërë kështu që veprojë misterioze të përshkruhet dhe të vlerësohet plotësisht.

Magritte "L'ami intime (Shoku intim)" është duke u parashikuar të shitet për një shumë prej rreth 50 milion £ (~ 37.8 milion dollarë deri në 63 milion dollarë) në ankandin Art of the Surreal të Christie's në Londër. Kjo vlerë e lartë pasqyron rëndësinë e veprës së tij në botën e artit dhe interesin e madh të koleksionuesve për punën e tij të rrallë.Përshtati për Liberale Albana Cenaj.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH