Globi

Lufta në Izrael, BE i vendos ultimatum Elon Musk, pas lajmeve të fundit në X

Shkruar nga Liberale
Lufta në Izrael, BE i vendos ultimatum Elon Musk, pas lajmeve të

Elon Musk e ka kthyer X në një rërë të gjallë që thith përmbajtje reale dhe nxjerr lajme të rreme. Ditët e fundit nëpër mediat sociale, janë shfaqur video të diskutueshme, të dhunshme, të rreme, të vjetra që pretendojnë se tregojnë historinë e një lufte komplekse. Disa tejkalojnë një milion shikime. Për këtë arsye, Bashkimi Evropian i ka dërguar një letër urgjente pronarit të X, duke i kërkuar që të ndalojë menjëherë përhapjen e lajmeve të rreme në platformën e tij.

Letra, e cila është nënshkruar nga komisioneri i tregut të vetëm Thierry Breton, thotë: "Pas sulmeve terroriste të kryera nga Hamasi kundër Izraelit, ne kemi indikacione se platforma juaj po përdoret për të përhapur përmbajtje të paligjshme dhe dezinformata në BE. Media Publike dhe Organizatat e shoqërisë civile raportojnë raste të shumta të imazheve dhe fakteve të rreme dhe të manipuluara që qarkullojnë në platformën në BE, të tilla si imazhe të vjetra të ripërdorura të konflikteve të armatosura të palidhura, ose pamjet ushtarake që kanë origjinën në të vërtetë nga video-lojërat, të cilat përbëjnë haptazi informacion të rremë ose mashtrues".

Breton më pas i kërkoi Musk të kishte masa zbutëse proporcionale dhe efektive për të adresuar rreziqet e sigurisë publike. Prandaj BE-ja kërkon "një përgjigje në kohë, të saktë dhe të plotë" në 24 orët e ardhshme. "Më lejoni t'ju kujtoj se Akti i Shërbimeve Dixhitale përcakton detyrime shumë specifike në lidhje me moderimin e përmbajtjes," shtoi Breton.

Le të fillojmë me Aktin e Shërbimeve Dixhitale të cituar nga Breton. Musk në maj vendosi të tërhiqej nga kodi evropian i sjelljes për të luftuar dezinformimin (sikur të mos kishte dëshpërimisht nevojë për të). Akti Evropian i Shërbimeve Dixhitale është rregullorja që detyron Big Tech të miratojë masa paraprake dhe politika transparente për të luftuar dezinformimin në mediat sociale. Në listën e “orës speciale” është edhe X. Megjithatë Elon Musk ka vendosur të bëjë një hap prapa.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH