Letërsi

LIBRI I DITËS: Fizika e trishtimit/Nga Georgi Gospodinov/Botimet Albas

Shkruar nga Liberale
LIBRI I DITËS: Fizika e trishtimit/Nga Georgi Gospodinov/Botimet Albas

Duke përdorur mitin e Minotaurit si imazhin e tij organizues, autori ndërton në roman një labirinth tregimesh rreth familjes së personazhit kryesor, duke u hedhur nga epoka në epokë nga pikëpamja në pikëpamje, duke eksploruar mendësinë dhe estetikën e europianolindorëve. Nëpërmjet empatisë patologjike personazhi arrin të trupëzohet në historitë e të tjerëve, duke na sjellë një larmi ngjarjesh, që zënë fill që nga periudhat parahistorike.

Një mënyrë e jashtëzakonshme lëvizjeje, siç është historia e gjyshit të tij që mbetet aksidentalisht  në një mulli, – një histori jashtëzakonisht gazmore, ‒ apo paragrafi mbi tmerrin e pyetjes “si jeni?” . “Fizika e Trishtimit” është një libër ku mund të strehoheni, të banoni  duke gjurmuar lidhjet , duke ndjekur rrëfimtarin  që të bën të humbasësh në histori të ndryshme, me Minotaurin e pikëlluar dhe të keqkuptuar në qendër të të gjitha gjërave.

Ashtu si vepra e Dave Eggers-it, Tom McCarthy-it dhe Dubravka Ugresic-it, “Fizika e trishtimit” është një vepër që ju tërheq me strukturën e saj unike, shqetësimet, humbjet dhe tregimet mahnitëse.

“Një libër i çuditshëm dhe i lexueshëm, i cili në mënyrë të kujdesshme lë të kuptohet për zbrazëtinë dhe trishtimin në thelbin e saj.” – New York Times

Elizabeth Bales Frank

Narratori pa emër i romanit shpikës ambicioz të Georgi Gospodinov, "Fizika e trishtimit" vuan nga "empatia patologjike ose sindroma obsesive empatike-somatike", më akute në fëmijërinë e tij. “Me kalimin e viteve, sulmet u bënë më të lehta për t'u kontrolluar dhe humbën manifestimet e tyre më akute, pa u zhdukur plotësisht. Ashtu si në ndjeshmëri... ne kurrë nuk e dimë se ku endet personi kur është në një gjendje të tillë.”

Ndërsa romani hapet, rrëfimtari ka humbur në kujtesën e gjyshit të tij - ai bëhet gjyshi i tij në një panair në një qytet të vogël bullgar në mesin e viteve 1920, duke u futur në një tendë për të takuar një Minotaur. Miti i Minotaurit, i fshehur brenda një labirinti derisa ai vritet nga Tezeu, është një temë udhëzuese në roman, siç është miti i Sheherazades, e cila tregoi histori të njerëzve të tjerë për të mbajtur veten gjallë. Dikush do të tundohej ta përshkruante strukturën e romanit si labirint, për shkak të tangjenteve të shumta që merr Gospodinov - derisa tangjentet të bëhen vetë rrëfimi. Por m'u kujtua më shumë Tarot, me figurat e tij mitike, në të cilat një lexues i aftë mund të mbajë një kartë dhe të përshkruajë se si lidhet me letrat tashmë të shtrira në tryezë.

Një pjesë e historisë familjare, një pjesë e sagës së rritjes së moshës me zhytje të lehta në realizmin magjik, pjesërisht histori të fshatit të tij, pjesërisht momente argëtuese mbi teknologjinë e vjetëruar, fundi i botës dhe si t'i përgjigjemi pyetjes "Si jeni?" nën sundimin komunist, "Fizika e trishtimit" nuk është asnjëherë më pak se mendimtare dhe zbavitëse, aq argëtuese, domethënë si një roman për trishtimin, humbjen dhe braktisjen. Ai evokon gjallërisht jetën në europën lindore nën sundimin komunist, ku rrëfimtari, familja e tij dhe komuniteti i tij jetonin në bodrume si fjalë për fjalë ashtu edhe metaforikisht. Ata ishin të varfër, të izoluar dhe ndiheshin të braktisur nga bota. Para përfundimit të Luftës së Ftohtë, na thotë narratori, 80% e bullgarëve nuk kishin qenë kurrë jashtë vendit. Tregimtari vjedh një libër gatimi me titullin e mrekullueshëm "Çfarë të gatuaj gjatë një krize" dhe e çon në shtëpi te e dashura e tij, ku të dy bëjnë përgatitjen e një keku me dardhë, pa u shqetësuar nga fakti se u mungon çdo përbërës. Më vonë, rrëfyesi dhe një mik, në pamundësi për të shkuar në kinema, përpiqen të mbledhin fondet për çmimin e një bilete duke qëndruar jashtë sheshit, duke shpikur histori bazuar në posterat e filmave.

Filmat, natyrisht, janë një vend për çudi, edhe kur janë të mërzitshëm. Kur ata janë të mërzitshëm, tregimtari gjen një botë argëtuese duke i ngulur sytë në rreze nga kabina e projektimit:

U mbush me grimca që kërcenin në mënyrë kaotike… ky pluhur magjik përbënte fytyrat dhe trupat e burrave dhe grave më tërheqëse në botë, si dhe kuaj, shpata, harqe dhe shigjeta, puthje, dashuri, absolutisht gjithçka.

Kjo shpikje e shpëton atë; historitë e shpëtojnë atë, pavarësisht pikëllimit të tij. Ai rritet, bëhet shkrimtar (sigurisht) dhe Lufta e Ftohtë përfundon - jo me zhurmë, në rastin e Bullgarisë, por me një klithmë: një njoftim në televizion. Që në fillim të romanit, rrëfimi del nga forma kronologjike dhe bëhet "një histori në të cilën epokat kapin njëra-tjetrën dhe ndërthuren". Ai ndërron breza dhe këndvështrime, kalon nga anekdotat autobiografike në vuajtjet e Minotaurit të varfër e të izoluar. Ai endet dhe ofron foto dhe ilustrime për të shprehur mendimin e tij. Ai është ende i rënduar nga ndjeshmëria e tij patologjike, por më i aftë për ta përballuar atë se sa ishte në fëmijëri. “Ndjeshmëria të predispozon për afrim me njerëzit, por jo në rastin tim, kur pesha e hidhërimeve të tjetrit më shtypte si sëmundje. Pa gra, pa marrëdhënie, pa miqësi.”

Përfundimisht, ai kthehet në shtëpi në "qytetin T". dhe zhvendoset në bodrumin e një shtëpie ku ka jetuar si fëmijë. Ai mbledh histori. Ai bën listat:

Ndjeva një nevojë urgjente për t'i organizuar gjërat në kuti dhe fletore, në lista dhe numërime. Për të ruajtur gjërat me fjalë. Hapësira boshe e lënë pas nga një obsesion mund të merret gjithmonë nga një tjetër. Më parë, unë mund të banoja në të gjithë trupat në botë, tani jam i lumtur nëse arrij të lëviz nga dhoma në dhomë brenda shtëpisë së trupit tim.

Fizika e trishtimit ka shumë përfundime (siç ka shumë fillime) sepse si Gospodinov ashtu edhe narratori i tij e kanë bërë të qartë se u pëlqen t'i lënë historitë të hapura për kthesa të tjera të mundshme (si një labirint). I preferuari i përfundimeve të mia e gjen Tezeun duke takuar Minotaurin dhe duke protestuar se nuk ka dëshirë ta vrasë atë. "Dikush më detyroi të hyja në këtë histori," shpjegon ai dhe së bashku largohen nga labirinti.

"Unë i shoh ata," na thotë narratori, "duke ecur sëbashku. . . duke thurur labirinte paralele nga fijet e historive të tyre, të ngatërruar vetë në to. Dhe asgjë nuk mund t'i ndajë më kurrë, tregimtarin dhe vrasësin e tij."

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH