Showbiz

Librat e James Bond do të ribotohen duke korigjuar gjuhën fyese dhe raciste

Shkruar nga Liberale

Romanet klasike të Ian Fleming që krijuan personazhin e James Bond janë duke u përditësuar për të hequr gjuhën e vjetëruar dhe raciste. Sipas "Telegraph", të 14 librat e autorit Bond, duke filluar me "Casino Royale" të vitit 1953 dhe duke përfunduar me "Octopussy" dhe "The Living Daylights" të vitit 1966, do të ribotohen nga Ian Fleming në prill me rregullime të fjalëve dhe frazave që konsiderohen fyese për "lexuesit e ndjeshëm".

[caption id="attachment_1332872" align="alignnone" width="740"] Ian Fleming at his desk at Goldeneye, Jamaica[/caption]

Në një deklaratë shtëpia botuese pretendon se ata do të "ndiqnin udhëzimet e Ian" duke bërë fillimisht "ndryshimet në "Live and Let Die" që ai autorizoi". “Duke ndjekur qasjen e Ian-it, ne shikuam shembuj të shumë termave racistë në libra dhe hoqëm disa fjalë individuale ose i ndryshuam në terma që janë më të pranueshëm sot, por në përputhje me periudhën në të cilën janë shkruar librat,” thotë ajo.

U bënë rishikime të referencave negative ndaj homoseksualitetit dhe gjuhës mizogjene të përdorur nga personazhi filmik i agjentit sekret 007.

Për më tepër, çdo libër në seri do të përfshijë pohimin: “Ky libër u shkrua në një kohë kur termat dhe sjelljet që mund të konsideroheshin fyese nga lexuesit modernë ishin të zakonshme. Në këtë botim janë bërë disa përditësime, duke i qëndruar sa më afër tekstit origjinal dhe periudhës në të cilën është vendosur.'/Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH