Aktualitet

Kriza nga pandemia, një shans për artet dhe shkencat humane

Shkruar nga Liberale
Kriza nga pandemia, një shans për artet dhe shkencat humane

Peter Tregear

Në këto kohë shqetësuese, epigrami që i atribuohet Winston Churchill se "nuk duhet të lejojmë kurrë që një krizë e mirë të shkojë dëm" është bërë një gur prove për shumë udhëheqës politikë dhe biznesi.

Për sektorin universitar, sidoqoftë, maksima e sugjeruar nga manipuluesi i harkut të Game of Thrones Petyr Baelish është padyshim më i përshtatshëm. "Kaosi është një shkallë", shpjegon personazhi i njohur si Littlefinger, duke u përqëndruar në mënyrë më të prerë në oportunizmin që nënkuptohet vetëm në aforizmin më humoristik të Churchillit.

Disa nga përgjigjet institucionale në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe Australi mbajnë shenjat dalluese të manovrave Makiaveliane që Littlefinger miraton, me shkurtimet në disa universitete që shkojnë përtej asaj që është e nevojshme, madje edhe në mes të një pandemie globale.

Të marrim vendimin nga Universiteti John Carroll me bazë në Ohio për të eleminuar departamentin e tij të historisë së artit ose deklaratën e fundit nga Shkolla e Muzikës Sir Zelman Cowen e Universitetit Monash, në Melburn, që specializimet e muzikologjisë dhe etnomuzikologjisë do të shpërbëhen si pjesë e shkurtimeve, ku . pothuajse 280 e vendeve të punës do tw shkutohen

Këto dhe vendime të tjera janë marrë kur ndikimi i plotë financiar i Covid-19 është ende i panjohur. Shërbimi i Pranimeve i Universiteteve dhe Kolegjeve të Anglisw, për shembull, zbuloi në qershor se universitetet atje kanë parë një rritje prej 12 % të numrit të studentëve nga jashtë BE që mbajnë një ofertë për të filluar studimin këtë vjeshtë, krahasuar me vitin e kaluar; ku rritja për studentët në përgjithësi është 1 %.

Në SH.B.A., situata është e ngjashme, me regjistrimet në vitin 2020 në të dy universitetet publike dhe private katër-vjeçare tregojnë një rritje të përgjithshme modeste gjatë verës së kaluar. Dhe Guardian ka raportuar se shifrat e regjistrimit të hershëm në disa universitete Australiane po sugjerojnë një rritje prej 37 %  krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar.

Për shkak të mënyrave që institucionet e arsimit të lartë tani zakonisht qeverisin dhe menaxhojnë vetveten, është bërë gjithnjë e më e vështirë të merret në pyetje baza financiare për vendimet akademike, kriza ose pa kriza. Një artikull i fundit Australian Conversation vërejti se të dhënat e hollësishme operacionale për universitetet qw tani janë kryesisht të paarritshme për stafin akademik, e lëre më për taksapaguesin.

Megjithatë, implikimet akademike të vendimeve të tilla financiare mund të jenë të thella. Në faqen e internetit të vetë Monash, Shkolla e saj e Muzikës shpall që muzikologjia dhe etnomuzikologjia janë fusha lëndore për studentët që "interesohen për çështjet e mëdha" dhe pyetjet e mëdha si "pse ka rëndësi muzika?" dhe "si ndryshojnë kuptimet e muzikës në kohë, vend dhe kulturë?". A duhet të supozojmë se Monash nuk beson më se pyetje të tilla janë të rëndësishme për studentët e saj?

Për Universitetin John Carroll, në mënyrë të ngjashme, pyetja që duket se nuk është marrë në konsideratë është se çfarë mund të thotë humbja e historisë së artit për të kuptuar se çfarë është në të vërtetë një kurrikulë e arteve liberale.

A jemi tani dëshmitarë, në fakt, i vetë qëllimit që një universitetet të rindërtohen përgjithmonë? Ndryshimet post-Covid në sistemin e tarifave të arsimit të lartë në Australi, të miratuara nga parlamenti Australian këtë javë, kanë përcaktuar nxitje të qarta financiare për studentët që të largohen nga kurset e arteve krijuese dhe të shkencave humane drejt atyre me rezultate më të mira pune.

Këto ndryshime u mbështetën nga ato që ministri i arsimit i Australisë Dan Tehan më vonë pranoi se ishin të dhëna të gabuara në lidhje me nivelet e supozuara të dobëta të punësimit për të diplomuarit e arteve. Mesazhi themelor është sidoqoftë i qartë. Pandemi ose jo, universitetet duhet të përqendrohen në sigurimin e të diplomuarve "të gatshëm për punë" për ekonominë Australiane, jo me mendime të pavarura, me shkrim kulturor, të menduarit kritik.

Kjo shtytje e ripërtërirë për të çimentuar një justifikim thelbësisht instrumentalist për shkencat humane po gjen gjithashtu një aleat. Për shembull, profesori i muzikës Monash, Cat Hope, kohët e fundit ka prezantuar kuotat të bazuara në gjini në përmbajtjen e kursit dhe argumentoi për devijimin e fushave tradicionale të lëndëve mbi bazën që "studentët që diplomohen nga Universiteti Monash duhet të jenë të njohur me repertorin që pasqyron vendin e punës për të cilin studentët aspirojnë. ” Recitalet e performancës së vitit të fundit tani duhet të përfshijnë një vepër nga një kompozitor që identifikohet si femër. Çështje të tjera që mund të mbajnë pse një kompozitor mund të favorizohet ndaj një tjetri, të tilla si klasa, kultura ose cilësia, pashmangshmërisht tërhiqen në sfond, ndërsa identiteti vetë bëhet një kriter i pakontestueshëm i vlerës.

Për të qenë të sigurt, punësimi i të diplomuarve dhe angazhimi ndaj barazisë gjinore janë qëllime të lavdërueshme. Por, duke i dhënë ndonjë kushti të imponuar nga jashtë një interes kontrollues në hartimin dhe përmbajtjen e kursit, ne rrezikojmë të heqim dorë nga qëllimi politik i parimit të lirisë së studiuesve.

Nëse kriza aktuale është me të vërtetë një mundësi për të mos u humbur, atëherë le të vlejë kjo për vetë akademikët, jo vetëm për ata që i menaxhojnë ato. Tani është koha për të dyfishuar përpjekjet për të mbrojtur autonominë dhe integritetin e punës shkencore dhe për të marrë në pyetje me forcë arsyet që na janë dhënë për çdo vendim të ndryshimit të disiplinës të vendosur nga jashtë. Siç vuri në dukje presidenti i sindikatës së stafit të John Carroll, nëse pranojmë të bëhemi punonjës që mund të ridrejtohen ose pushohen nga puna në çdo kohë pa një justifikim thelbësor akademik ose financiar, "atëherë ne nuk kemi liri të vërtetë akademike".

Pa atë, ne e humbasim aftësinë për të bërë punën themelore të një universiteti: të jemi kritik dhe ndërgjegje e shoqërisë./Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH