Aktualitet

A kemi arritur në "kulmin e arsimit të lartë"? JO

Shkruar nga Liberale
A kemi arritur në "kulmin e arsimit të lartë"? JO

Cilësia kundrejt sasisë është thelbësore në diskutimin e zgjerimit të Arsimit të Lartë, por nëse Britania dëshiron të ketë sukses në një fazë globale në rritje, do të na duhet më shumë, dhe jo më pak, Arsim të Lartë

John Gill*

A kemi arritur në "kulmin e arsimit të lartë"? Është një pyetje që është shtruar në mënyrë periodike për çdo industri të bumit që nga nafta, megjithëse në rastin e dytë përgjigja është pa ndryshim "jo akoma".

Me rritjen e popullsisë globale, përgjigjja është pothuajse e njëjtë për pjesëmarrjen e universitetit, megjithëse është më pak e qartë se kjo vlen për çdo vend.

Ndoshta më interesante është, nëse më shumë edukim i lartë është domosdoshmërish më mirë.

Është një pyetje që është më e ngutshme në sistemet e vendosura. Me më shumë universitete, studentë, të diplomuar dhe rezultate të kërkimit, ku ka nga ata që argumentojnë se më pak do të ishin më shumë, dhe ata mund të shtohen më tepër nëse lëvizjet politike populiste vazhdojnë të jenë në pushtet.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ajo që vjen më pas varet nga rezultati i garës së udhëheqjes Konservatore.

Supozimi është se Boris Johnson do të fitojë zgjedhjet, dhe në një ngjarje të kohëve të fundit unë pyeta David Willetts, ish-ministrin Konservator tw Arsimit, çfarë mund të pritej të bënte një qeveri nga Johnson në axhendën ekspansioniste që Willetts vetë e promovoi si ministër.

Tensioni, tha ai, ishte midis dy departamenteve përgjegjës për arsimin e lartë: Departamenti për Arsim (dhe, ndoshta, Thesari) i cili mund të marrë mendimin se shumë njerëz po ndiqnin universitetin me ulje të kthimit ekonomik, dhe Departamenti për Biznes , Strategjia e Energjisë dhe Industriale, e cila do të mbronte rritjen e kërkimit.

"Ne kemi një departament me këmbën e tij në frenë dhe një departament me këmbën e tij në përshpejtuesin", tha ai, duke parashikuar se "këmba në përshpejtues do të fitojë" në kontekstin e vendit duke zhvilluar një strategji post-Brexit të mundësuar nga teknologjia, inovacioni dhe hulumtimi.

Sigurisht, nuk është vetëm politika e financimit që ka një ndikim në rritje. Një faktor tjetër është demografia, me numrin e 18-vjeçarëve që është në ulje, në Britani të Madhe deri në vitin 2022, kur do të ketë një kthim të mirëpritur të rritjes.

Për universitetet në shtrëngimin e numrit të, kjo paraqet sfida serioze. Disa thuhet se janë nën stres të rëndë financiar, dhe një nga ato pak burime që ata mund të jenë në gjendje të përthithin, nëse fluksi i brendshëm reduktohet, është rekrutimi ndërkombëtar i studentëve.

Në këtë kontekst, masat për të lehtësuar rregullat për vizat e punës pas studimit në Mbretërinë e Bashkuar, e promovuar nga një tjetër ish-ministër i arsimit, Jo Johnson, është një zhvillim thelbësor.

Ka nga ata që do të pyesin nëse më shumë është më mirë në këtë drejtim.

Por koha e studentëve ndërkombëtarë duke u vlerësuar si emigrantë (të padëshiruar) janë me siguri shumë pranë, dhe nëse "Britania globale" do të fluturojë, universitetet duhet të jenë në zemër të strategjisë kombëtare.

Kjo çështje u hartua dhe u nënshkrua nga të gjithë , i madh dhe i vogël, duke bërë thirrje që kryeministri në hyrje të përcaktojë një plan "afatgjatë për investime kërkimore dhe novatore deri në vitin 2030".

Kjo duhet të shkojë përtej premtimit për të rritur investimet e përgjithshme të Kërkimit dhe Zhvillimit në 2.4 përqind të PBB-së, nënshkruesit thonë, pasi "fjalët dhe objektivat nuk do të jenë të mjaftueshëm ... për të ndërtuar pozicionin tonë si qendër globale për teknologjitë e reja dhe udhëheqje botërore,. Ne duhet të tërheqim në pikat e forta në shumë disiplina, që tërheqin talentin nga e gjithë bota dhe promovojnë sipërmarrjen britanike ".

Sido që të jetë ambienti i financimit të hulumtimit, një pyetje e mëtejshme është se si lidhen sasia dhe cilësia e prodhimit - dhe si stimulimet në kërkime ndihmojnë ose pengojnë ekuilibrin e saktë.

Këto janë pyetje të mbushura me komplekse, të cilat ne bëjmë çmos për të nxjerrë në pah tregimin tonë. Përgjigjet, siç janë ato, ndryshojnë në mënyrë të pashmangshme nga një vend në tjetrin.

Në Kinë, për shembull, Bin Yang, provokator i Universitetit Tsinghua, kohët e fundit paralajmëroi se përpjekja për të rritur produktivitetin e kërkimit rrezikonte të shndërrohej universitetet në "fabrika letre" që kishin mungesë të inovacionit të vërtetë, dhe me më pak përqendrim sesa duhej në përgjegjësitë e tyre arsimore.

Pra, jo, më shumë nuk është domosdoshmërish më mirë.

Por as nuk kemi arritur kulmin e arsimit të lartë - jo me një shtrirje të gjatë. Popullsia në botë aktualisht është 7.6 miliardë dhe do të arrijë në 9.8 miliardë deri në vitin 2050. Gjysma e kësaj rritje do të vijë nga vetëm nëntë vende - një listë e mbizotëruar nga kombet afrikane, si dhe India.

Që bota të mbijetojë, e lëre më të zhvillohet, në trajektoren e rritjes, do të na duhet më shumë nga pothuajse gjithçka, padyshim arsimi dhe kërkimi shkencor në veçanti.

*Kryeredaktor Times Higher Education

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH