Globi

Johnson: Nuk mund të jesh grua nëse ke lindur me organin gjenital mashkullor

Shkruar nga Liberale

Në debatin e shkaktuar për sportistet transgjinore, është përfshirë edhe kryeministri britanik Boris Johnson. Ai ka thënë se ka një ndryshim midis të qenit grua dhe një gruaje trans dhe se dikush ‘nuk mund të lindë me penis pa qenë burrë’.

Kryeministri ripohoi se mbështet vendimin e Federatës Ndërkombëtare të Notit, e cila njoftoi se po ndryshonte politikat e saj, në mënyrë që gratë transgjinore të mund të konkurrojnë në garat për femra, vetëm nëse kanë përfunduar tranzicionin e tyre deri në moshën 12 vjeçare.

Po ashtu, do të krijohet një 'kategori e hapur' për atletët transgjinorë që të konkurrojnë kundër njëri-tjetrit në ngjarje të ndryshme sportive, duke përfshirë Kampionatin Botëror të Aquatics, Kampionatin Botëror të Notit dhe Kupën Botërore të Notit.

Vendimi do të nënkuptojë se notarja trans amerikane Lia Thomas, 23 vjeçe, nuk do të jetë në gjendje të garojë kundër femrave, pasi ajo theu rekorde dhe ndezi një debat të ashpër nëse duhet të lejohen apo jo atletët trans të garojnë.

Sekretarja e Kulturës Nadine Dorries do të mbajë të martën një takim me drejtues të organeve të tjera sportive për ta bërë të qartë se ajo dëshiron që ata të ndjekin këtë lëvizje.

I pyetur për ndalimin e FINA-s, Johnson tha: "Unë nuk e kam studiuar atë në detaje, por nuk shoh asnjë arsye për të kundërshtuar".

Johnson u pyet gjithashtu nëse një grua mund të lindë me penis, mes një debati në disa rrethe rreth anatomisë dhe gjinisë. “Jo pa qenë burrë, ky është mendimi im për këtë”, u përgjigj kryeministri.

Duke folur me gazetarët që udhëtonin me të gjatë vizitës së tij në Ruandë, ai u pyet nëse mendon se ka një ndryshim midis të qenit grua dhe gruaje trans.

Pasi u mendua, ai u përgjigj me 'po'.

Ai shtoi: “Shiko, është shumë, shumë e rëndësishme që si shoqëri të jemi sa më mirëkuptues për të gjithë të tjerët. Unë gjithmonë kam qëndruar për këtë. Kur filloni të kaloni nga çështjet e seksualitetit në çështjet gjinore, filloni të ngrini probleme të veçanta".

“Mendoj se kam folur për tre shqetësime që kam pasur në të kaluarën. Ato kanë të bëjnë me moshën, çështjen e hapësirave të sigurta për gratë dhe vështirësitë që keni në garat sportive. Të gjitha këto janë probleme shumë të vështira dhe duhet të jesh shumë, shumë i ndjeshëm."

Organizata bamirëse LGBT Stonewall intervistën, duke thënë se Kryeministri e mirëpriti atë si një 'shpërqendrim' nga trazirat politike.

Drejtori i asociuar i fushatës Sasha Misra tha: "Pyetja e vërtetë që duhet të jetë në gojën e kombit është kjo: Në një kohë kur po jetojmë kriza të shumta kombëtare, pse gazetarët po shpërdorojnë kohën e vlefshme të intervistës duke i bërë Kryeministrit pyetje kryesore për një, pakicë vulnerabël?

“Ne e dimë se shumica e publikut ndihet mbështetës dhe i dhembshur ndaj personave trans, të cilët janë familja, miqtë dhe fqinjët e tyre.

“Gjithçka që arrihet nga ky lloj mbulimi mediatik është që njerëzit trans ndihen më pak të sigurt në jetën e tyre të përditshme dhe publiku ka më pak mundësi të dëgjojë nga qeveria për çështjet urgjente politike të ditës. Kryeministri mund të mirëpresë shpërqendrimin, por ai nuk duhet të mashtrohet duke menduar se pikat e bisedave anti-trans do të fitojnë vota."

Disa e kanë interpretuar lëvizjen e konservatorëve për të rritur debatin rreth të drejtave trans dhe për të zgjeruar ndarjet mbi këtë temë brenda Partisë Laburiste.

Udhëheqësi i laburistëve Sir Keir Starmer në të kaluarën ka refuzuar të japë një përgjigje përfundimtare për pyetjen e penisit.

Në vend të kësaj ai tha: 'Unë nuk mendoj se diskutimi i kësaj çështjeje në këtë mënyrë i ndihmon dikujt në planin afatgjatë.'/Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH