Krye

Joe Biden mund të mos i shpëtojë universitetet amerikane

               Publikuar në : 09:16 - 04/05/21 liberale

Anthony P. Carnevale*

Të ballafaquar me një president si Trump dhe një parti politike që duket se qëndron kundër gjithçkaje në të cilën ata besojnë, shumica e udhëheqësve dhe profesorëve të universiteteve amerikane u rreshtuan të gjithë me Joe Biden. Por tani që Biden ka fituar presidencën, a mundet arsimi i lartë amerikan të qëndrojë mbi ujë?

Coronavirus ka qenë një goditje e dukshme trupore, por kolegjet ishin tashmë në krizë kur goditi, me rënien e regjistrimeve, rënien e mbështetjes së qeverisë dhe rritjen e pyetjeve nëse ia vlen kostoja e lartë e një arsimi universitar.

Edhe me fitoren e Biden, arsimi i lartë mbetet në një pozitë jashtëzakonisht të dobët. Demokratët mezi do të qëndrojnë në shumicën e tyre në Kongres dhe nuk ka shumë të ngjarë të marrin Senatin, kështu që axhenda agresive e arsimit të lartë të Biden ka pak shanse për të kaluar. Ndërkohë, Donald Trump i mundur ka të ngjarë të vazhdojë të mbledhë mbështetësit e tij me përbuzje acidike për elitat e arsimuara në universitet, të cilët ai do t’i fajësojë për përzënien e tij nga zyra presidenciale.

Po çfarë vjen më pas?

Demokratët duhet ta kuptojnë se kjo është një dilemë e tyre dhe se mund të duhen vite për ta ndryshuar atë. Zhvendosja nga partia Demokratike për të përfaqësuar kryesisht të shkolluarit në universitet ka vazhduar për afër 40 vjet. Partia dezertoi me një jetë të vetme punëtorët e jakave blu, sepse konsensusi bipartizan ka qenë pro-teknologjisë dhe pro-tregtisë gjatë gjithë epokës së pasluftës. Njerëzit që punonin dhe që nuk kishin aftësi të mira ishin të dënuar, arsyetuan udhëheqësit e partisë dhe ata zgjodhën të qëndronin me fituesit.

Demokratët janë bërë partia e qyteteve dhe shteteve me ekonomi moderne të bazuar në teknologji. Qarqet që votuan për Biden përfaqësojnë 70 përqind të ekonomisë amerikane. Si strategji, përfaqësimi i këtyre fushave funksionon mirë – derisa të mos bëhet. Tërheqja kryesisht për të arsimuarit e lartë është e sigurt se dështon, pasi vetëm rreth një e treta e amerikanëve të rritur kanë një diplomë bachelor. Dy të tretat që nuk janë të diplomuar ndihen dhe hidhërohen për faktin, se puna e tyre e vështirë nuk ka rezultuar në një përmirësim të standardit të tyre të jetesës.

Biden bëri hapur diçka mjaft të jashtëzakonshme gjatë fushatës. Ai përqafoi sindikatat e punës në një mënyrë që asnjë kandidat demokrat nuk e kishte bërë, duke mbajtur tubime në sallat e sindikatës dhe duke thirrur mbështetjen e tij nga puna e organizuar. A mund t’i bindë votuesit e shkolluar në shkollën e mesme se kujdeset aq shumë për ta, sa përkrah mbështetësit e tij të Hollivudit dhe Silicon Valley?

Bast i tij më i mirë në një periudhë të shkurtër është të sigurojë mbështetjen dypalëshe për një projekt-ligj të infrastrukturës që do të krijojë më shumë se 10 milion vende pune gjatë disa viteve të ardhshme. Për një periudhë më të gjatë, megjithatë, shumica e thirrjeve të Partisë Demokrate për familjet që punojnë me frikën e rënies nga klasa e mesme do të zbresin në axhendën e saj të arsimit.

Biden, i cili është i martuar me një person që e njeh mirë edukimin, ka qenë jashtëzakonisht i gjerë në platformën e tij, duke favorizuar universitetin dhe kolegjet e vogla lokale falas. Ai gjithashtu favorizon diploma katër vjeçare falas në univeristet për studentë nga familje me të ardhura më pak se 125,000 dollarë. Individualizmi në themel të psikikës amerikane është i tillë që arsimi është mjeti i preferuar për të ecur përpara, sesa format më të drejtpërdrejta të rishpërndarjes së të ardhurave, sepse, në teori, ai ruan përgjegjësinë individuale dhe dekurajon format e tjera të varësisë nga qeverisë.

Por a do të ndodhë së shpejti platforma arsimore e Biden?

Republikanët po kthehen kundër kolegjeve dhe universiteteve, të cilat ata i shohin si prodhim të më shumë demokratëve sesa republikanëve. Në të vërtetë, dëshmitë tregojnë se të diplomuarit janë më rezistentë ndaj autoritarizmit dhe më tolerantë ndaj pikëpamjeve alternative dhe mënyrave të jetesës – karakteristika të lidhura me Demokratët e sotëm. Përfaqësuesit  republikanë do të jenë të përçarë midis luftërave të kulturës dhe njohurisë se diplomat e universiteteve janë jetike për një forcë pune cilësore. Ata ndoshta do të ecin në një linjë të mirë për të mbështetur universitetet e tyre lokale dhe për të zgjeruar trajnimin për punë ndërsa dekretojnë arsimin e lartë në përgjithësi.

Drejtuesit e universiteteve janë lënë në një pozitë të pa lakmueshme. Në kampus, ata predikojnë ungjillin e arsimit si një e mirë e brendshme, por kur kjo nuk përkthehet në të ardhura, ata shkojnë kokë më kokë te legjislaturat e tyre kryesisht republikane për të kërkuar shpëtim. Modeli i tyre i biznesit është duke u shembur: kolegji është bërë i papërballueshëm për një pjesë të madhe të publikut amerikan pasi tërheqjet prej vitesh në financimin publik kanë zhvendosur barrën e pagimit të studentëve.

Programi i Biden për universitet falas do të ndihmonte në përgjigjen e kësaj dileme. Do të ishte shumë e shtrenjtë – gati 700 miliardë dollarë për 11 vjet – por studimi ynë zbulon se fitimet në të ardhurat nga taksat dhe nivelet e të ardhurave për të diplomuarit në kolegj do të ishin më shumë sesa të paguanin për të. Akoma, mbetet për t’u parë nëse Biden mund t’i bindë të tjerët për rolin kryesor të arsimit të lartë në edukimin dhe trajnimin e punëtorëve.

Në vend të shpresës, universitetet dhe drejtuesit e tyre shihen si horra nga miliona mbështetës të Trump. Biden do të marrë pak bulëza ajri ndërsa noton kundër kësaj batice të thellë kulturore deri të paktën në vitin 2022, kur Demokratët në të gjithë vendin mund të marrin goditjen e tyre të radhës ndaj votuesve në zgjedhjet e Kongresit./Gazeta Liberale

*Drejtor i Kërkimit Shkencor

Georgetown University

Tags: ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back