Aktualitet

Ja pse pedagogët duhet t’i bashkohen debatit televiziv

Shkruar nga Liberale
Ja pse pedagogët duhet t’i bashkohen debatit televiziv

Rosemary Bennett

Kontrolli është i pashmangshëm, por universitetet duhet të bëjnë më shumë për të promovuar mësimin dhe vendin e tyre në shoqërinë civile, thotë Rosemary Bennett

Universitetet janë lajmet në faqen e parë në Mbretërinë e Bashkuar këto ditë - por jo në një mënyrë që shumë e shohin si një arsye për festë.

Bosët e mbipaguar më shumë të interesuar për ndërtesat e reja sesa edukimi i brezit të ardhshëm, miratimi i praktikave të diskutueshme të pranimeve dhe dhënia e gradave të klasit të parë: kjo është ajo për të cilën mendon publiku nëse mbështeten në gazetat kombëtare dhe transmetuesit kryesorë për informacionin e tyre në lidhje me arsimin e lartë .

Disa zëvendëskancelarë dhe kolegët e tyre duken vërtet të hutuar për mënyrën se si ata kanë kaluar nga thesaret kombëtare në zuzarë për disa vjet të shkurtër dhe pyesin nëse është shpagim për mbështetjen e Remain në referendumin e Brexit apo ndonjë formë tjetër të hakmarrjes mediatike.

Nga këndvështrimi i redaksisë, ku kam kaluar pjesën më të madhe të karrierës sime, nuk është një befasi e tillë. Në MIX MEDIA, një opinion të shkruar për Institutin e Politikave të Arsimit të Lartë, unë shpjegoj pse ka ndodhur dhe çfarë mund të bëjnë universitetet për këtë.

Është e vërtetë që universitetet vlerësohen shumë më të vlefshme se sa dikur. Sipas bazës së të dhënave të monitorimit të mediave Factiva, kishte 7,193 lajme rreth universiteteve në 16 gazetat kryesore ditore britanike në vitin 2020, nga 4,644që ishin  pesë vjet më parë.

Por ajo që reflekton kjo nuk është një grindje e orkestruar por thjesht rezultat i një vëzhgimi më të madh që është një pasojë e natyrshme e rritjes së arsimit të lartë. Çdo pjesë e rëndësishme e jetës publike dhe tregtare shqyrtohet nga afër në media. Çdo ditë, gazetat dhe transmetuesit, lokalë dhe kombëtarë, transmetojnë histori se si po shpenzohen paratë e publikut ose të klientëve, ku perceptohet favorizimet që bëhen, qeverisja e dobët, shërbimi i dyshimtë i klientëve, vlera e dobët e parasë etj. Kontrolli i mediave tani ka kapur universitetet.

Historitë e konsumatorit janë një stil i ndryshëm raportimi nga historitë e politikave. Ata janë më emocionalë, duke përdorur ngjyra dhe studime rastesh në mënyrë të lirshme. Ata po bëjnë fushata masive, duke bërë thirrje për veprim ose korrigjim, dhe rregullat e ekuilibrit që zbatohen për historitë e politikave janë hequr në një farë mase. Në përgjithësi, media është në anën e personit të vogël: studentit, në këtë rast. Universitetet, në mënyrë të drejtë apo jo, janë njerëz të këqij.

Historitë për fjalën e lirë dhe anulimin e kulturës gjithashtu gjejnë gjithnjë një pikë të dukshme. Dhe universitetet nuk e kanë ndihmuar veten e tyre duke hedhur poshtë shpesh këto çështje si të ekzagjeruara dhe periferike. E vetmja gjë që bën është që t'i bëjnë gazetarët të dyfishojnë përpjekjet e tyre.

Atëherë, çfarë mund të bëjnë universitetet për t’u hedhur si njeri i keq i përhershëm? Këshilla ime është që të bashkoheni në debatin publik.

Universitetet janë padyshim me të mirët në promovimin e kërkimit të tyre. Gjetjet e tyre plotësojnë oraret e lajmeve çdo ditë - dhe jo vetëm gjatë një pandemie. Por ata duhet të bëjnë sa më shumë kohë dhe përpjekje për të promovuar se si po i arsimojnë studentët e tyre. Cilat forma të reja të mësimdhënies kanë rezultuar të suksesshme, për shembull? Si planifikojnë ata të ndihmojnë brezin e studentëve Covid-19 që të arrijë studimet e humbura? Çfarë do të bëjnë ata për të ndaluar letërsinë angleze duke shkuar në rrugën e gjuhëve moderne të huaja? Pse kaq shumë studentë po kryejnë një master - dhe çfarë po marrin nga ajo?

Universitetet gjithashtu duhet të bashkohen me pjesën tjetër të sektorit të arsimit në mënyrë më të plotë. Arsimi është një nga fushat më të kontestuara të debatit publik, por rrallëherë figurat e larta të universitetit dalin për të thënë atë që mendojnë. Ndryshimi është i shpejtë dhe universitetet, me gamën e tyre të gjerë të metodave të mësimdhënies dhe vlerësimit, kanë ekspertizë që do të ishte shumë e vlefshme. Ju lutem ngrini zërin tuaj.

Zëvendëskancelarët dhe kolegët e tyre të vjetër janë tipikisht akademikë të suksesshëm dhe po drejtojnë biznese shumë milionëshe sesa të përballen me çështje komplekse, të ndryshme si projekte të mëdha ndërtimi dhe partneritete ndërkombëtare për shëndetin mendor dhe ngacmimet seksuale të adoleshentëve. Ata janë në fundin e mprehtë të luftërave të kulturës dhe debatit të fjalës së lirë. Ata janë shumë të ditur për qeverinë qendrore dhe rajonale dhe komunitetet e tyre lokale. Megjithatë, sa zëvendëskancelarë shfaqen ndonjëherë në programet kryesore të panelit të lajmeve, ku kërkohen pikëpamje të gjera?

Këto paraqitje janë sfiduese dhe mbartin rrezik. Ata kërkojnë përgatitje të gjatë. Por ato janë një platformë jo vetëm për të ngritur profilet e liderëve dhe institucioneve individuale por për të demonstruar se universitetet në tërësi janë një pjesë jetike e ekonomisë dhe shoqërisë më të gjerë - dhe jo vetëm bizneset tregtare me hundë të fortë që synojnë të nxjerrin sa më shumë para nga studentët që të jetë e mundur.

Nuk do të ketë mungesë historish dhe të rëndësishme për universitetet në vitet në vazhdim. Unë shpresoj se ata e shohin këtë si një mundësi dhe jo një kërcënim.

Rosemary Bennett është një gazetare me më shumë se 20 vjet përvojë në gazetat kombëtare dhe ishte redaktore e arsimit në The Times nga 2017 deri në 2020. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH