Krye

Ja pasiguritë që do kenë universitetet në procesin e ndërkombëtarizimit pas pandemisë

               Publikuar në : 09:33 - 15/10/21 liberale

Një racionalizim i ofrimit ndërkombëtar ishte tashmë në hapin e duhur, por kursimi pas-pandemisë do ta shpejtojë atë, thonë Matt Durnin dhe Jazreel Goh

Lajmet e mira për vaksinat Covid më në fund kanë dhënë shpresë se numri i studentëve ndërkombëtarë mund të kthehet më shpejt sesa është parashikuar. Por udhëtimi drejt diçkaje afër “normales” do të jetë i vështirë dhe destinacioni përfundimtar mund të ketë pak ngjashmëri me tregun e rekrutimit të studentëve që ekzistonte para pandemisë.

Ndryshimi më i menjëhershëm në rekrutimin e studentëve ndërkombëtarë do të jetë rritja e frekuencës dhe ritmit të ndërveprimit me studentët e ardhshëm. Covid ka krijuar një labirint krejt të ri të pengesave dhe pasigurive për studentët që mendojnë të studiojnë jashtë shtetit, duke çuar në pyetje nga studentët dhe agjentët për gjithçka, nga protokolli i sigurisë së kampusit deri te udhëtimi dhe logjistika e vizave. Derisa të mbarojë pandemia dhe me të vërtetë, universitetet do të duhet të jenë shumë të përgjegjshme ndaj këtyre pyetjeve, duke matur kohën e përgjigjes së tyre në minuta sesa në orë ose ditë. Për këtë qëllim, vendosja e ekipeve në terren në tregjet kryesore ka filluar të ndodhë, dhe kjo ndoshta do të mbetet norma përtej pandemisë.

Buxhetet më të ngushta dhe ndërprerjet e vazhdueshme të udhëtimit mund të shtyjnë gjithashtu zyrat ndërkombëtare të mbështeten më shumë tek partnerët komercialë dhe përfaqësimi brenda vendit ndërsa luftojnë për të rimarrë regjistrimet ndërkombëtare. Por ndërsa dhënia e jashtme mund të jetë e nevojshme, kjo ka një kosto. Universitetet mund të kenë pak zgjedhje, përveçse të pranojnë kosto më të larta të blerjes – dhe marzhe më të ulta fitimi – për student.

Universitetet gjithashtu do të duhet të pranojnë që vitet e ardhshme do të karakterizohen nga pasiguri dhe paqëndrueshmëri. Ditët e rritjes së qëndrueshme të numrit të studentëve ndërkombëtarë kanë ikur që ne i kemi marrë si të mirëqena gjatë tre dekadave të fundit. Edhe çmimi i udhëtimeve ajrore – i cili ka të ngjarë të rritet në planin afatgjatë ndërsa industria e aviacionit përshtatet me vëllime më të ulëta të udhëtimeve të biznesit – mund të jetë e mjaftueshme për të parandaluar studentët e ndjeshëm ndaj çmimeve.

Ata në Mbretërinë e Bashkuar që shpresuan se rruga e ringjallur e punës pas studimit do të nxiste një bum në kërkesën e studentëve ndërkombëtarë mund të zhgënjehen në pasojat e pandemisë. Ky ndryshim i rëndësishëm dhe i fituar me politikë mund të zbusë goditjen nga Covid-19, por tërheqja e punës pas studimit do të zvogëlohet nga një treg i vështirë i punës në atë që ka të ngjarë të jetë një rënie e zgjatur financiare. Për më tepër, përvoja e Australisë sugjeron që natyra dhe cilësia e vendosjeve të punës pas studimit që të diplomuarit mund të presin është bërë jashtëzakonisht e rëndësishme për vendimmarrjen e aplikantëve. Universitetet do të duhet të bëjnë një rast bindës se të diplomuarit e tyre janë shumë të kërkuar nga industria dhe rekrutuesit e diplomuar.

Deri më tani Britania e Madhe e ka përballuar stuhinë më mirë sesa konkurrentët e saj kryesorë për studentët ndërkombëtarë. Por ky sukses relativ ndjek një seri qëllimesh të tyre nga ata konkurrentë. Rekrutimi i fortë i parë normalisht në SH.B.A. është penguar nga retorika anti-emigrante e presidentit të saj në largim, Australia ka vuajtur nga kufizime të rrepta të lidhura me udhëtimin e Covid dhe studentët kanë luftuar për të lundruar në procesin e vizave të Kanadasë. Sidoqoftë, të gjitha këto përparësi për Mbretërinë e Bashkuar janë kalimtare dhe mund të zhvendosen me shpejtësi në drejtim të kundërt me ndryshimin e përgjigjeve të politikave dhe gjeopolitikës.

Disa vëzhgues kanë parashikuar që investimet në arsimin ndërkombëtar nga universitetet perëndimore mund të vijnë gati në vetvete pasi studentët aziatikë bëhen më të kujdesshëm për të udhëtuar kaq larg nga shtëpia në prag të pandemisë – veçanërisht në vendet që ishin më pak të suksesshme sesa ato të tyre në që përmban Covid-19. Sidoqoftë, ne nuk pajtohemi. Pasi të jetë shtypur pandemia, të gjitha shenjat tregojnë për kërkesën e vazhdueshme nga tregjet kryesore të rekrutimit të studentëve, veçanërisht Kina dhe India, të cilat do të mbeten shtyllat e industrisë ndërkombëtare të arsimit.

Kampuset e degëve dhe programet e diplomave të përbashkëta të ofruara në partneritet me institucionet lokale kanë provuar të kushtojnë shumë për ngritjen dhe mirëmbajtjen, ndërsa shpërblimet – si për sa i përket të ardhurave ashtu edhe lëvizjes së studentëve në kampusin e shtëpisë – shpesh kanë rezultuar më të vogla se sa pritej. Një racionalizim i shpërndarjes jashtë shtetit ishte tashmë në hap, por kursimi financiar pas krizës do të shpejtojë procesin. Investimet në partneritete jashtë shtetit nuk kanë vdekur, por do të duken shumë ndryshe pas pandemisë, me një zhvendosje të përqendrimit në mjediset rregullatore që janë më të favorshme për rikuperimin e kostove.

Ky nuk është i vetmi vendim i vështirë që institucionet do të duhet të marrin në lidhje me prioritetet dhe shpenzimet pas pandemisë. Mbështetja në një model rekrutimi para-pandemik nuk është një opsion. Bota ka ndryshuar dhe rekrutuesit e suksesshëm ndërkombëtarë do të ndryshojnë bashkë me të.

Matt Durnin është shefi global i njohurive dhe konsulencës në Këshillin Britanik. Jazreel Goh është drejtor i Këshillit Britanik të Malajzisë. /Gazeta Liberale


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back