Aktualitet

Italia e “plakur” josh rininë shqiptare, mbi 22 mijë shqiptarë morën nënshtetësi italiane në 1 vit

Shkruar nga Liberale

Mbi 22 mijë shqiptarë kanë marrë nënshtetësi italiane gjatë vitit të fundit. Tkurret numri emigrantëve me kombësi shqiptare në Itali e rritet numri i italo-shqiptarëve.

Emigrantë shqiptarë në Itali janë 381 120, shifër që vjen duke u tkurrur çdo vit, kjo sepse ata po marrin gjithnjë e më shumë nënshtetësi.

Në vitin 2022, të huajt që morën nënshtetësinë italiane ishin 133.236 (50,9% femra dhe 49,1% meshkuj), 9,7% më shumë se në vitin 2021, vit në të cilin u regjistruan 121,457 italianë të rinj.

Në të dhënat më të fundit të disponueshme për të marrë nënshtetësinë italiane ishin kryesisht shqiptarë (22.493), marokenë (16.588), rumunë (9.435), brazilianë (5.460), Bangladesh (5.116), indianë (4.489), pakistanezë (4.410), argjentinas ( 3,669, më shumë se dyfish në krahasim me 2020, vit në të cilin ishin 1,717), moldavë (3,633) dhe egjiptianë (3,531).

Numri i lartë i kërkesës nga qytetarë brazilianë dhe argjentinasit është për shkak të mundësisë së natyralizimit që ata kanë nga reforma ius sanguinis, pra falë paraardhësve të tyre italianë.

Mesatarisht, në vitin 2022, një në çdo 38 banorë të huaj u bë italian.

Në dekadën e fundit janë shënuar niveli më i ulët i marrjes së nënshtetësisë italiane, më 2012 (me 65,383) në pikat më të lartë të shënuara më 2015 me 178,035 nënshtetësi të marra dhe më 2016 me 201,591.

Këto janë të dhënat e raportuara nga Fondacioni ISMU ETS të përpunuara në bazë të statistikave më të fundit të Istat dhe Eurostat.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH