Globi

Impakti i investimeve në Indi

Shkruar nga Liberale

Me vendin duke hyrë në një epokë më të përshtatshme për investimet e huaja, korporata të shumta shumëkombëshe befasohen këndshëm me nismën 'Përvoja e re e Indisë'. Nxitja e investimeve është nxitur nga skema të shumta qeveritare që fokusohen në lehtësinë e të bërit biznes në Indi dhe ekipin e ri të individëve që janë të apasionuar për të udhëhequr transformimin në një Indie të re dhe më të mirë.

Krahas mbështetjes së gjerë nga autoritetet qeverisëse, së fundmi janë krijuar disa organizata që nxisin dhe lehtësojnë investimet. Ndër më të spikaturit prej tyre është Invest India, i krijuar në vitin 2009, është një ent jofitimprurës nën Departamentin për Promovimin e Industrisë dhe Tregtisë së Brendshme, Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë. Invest India është në krye të fushatës për të edukuar investitorët e mundshëm nga e gjithë bota për mundësitë në vend. Ai gjithashtu përbëhet nga një ekip thelbësor për t'u fokusuar në investime të qëndrueshme. Invest India gjithashtu bashkëpunon me agjenci të konsiderueshme të promovimit të investimeve dhe organizata shumëpalëshe.

Një shembull i tillë i lehtësimit të investimeve për kompanitë në Indi është Hyundai Motor. Themeluar në vitin 1996, Hyundai Motor India është prodhuesi i dytë më i madh i makinave në Indi, duke eksportuar në mbi 88 vende. E ndihmuar nga Invest India, kompania ka nënshkruar një MM me qeverinë e Tamil Nadu për të investuar 70 miliardë INR për të shtuar objektin e saj ekzistues për prodhimin e automjeteve elektronike. Kompania ishte gjithashtu në gjendje të përshpejtonte marrëveshjen e saj të blerjes së tokës me qeverinë e Haryana-s për mbi 60 ditë për shkak të përpjekjeve aktive të Invest India në disa shtete indiane për të ndërtuar kapacitete prodhuese si dhe për të sjellë praktika globale, më të përshtatshme për shënjestrimin e investimeve. promovimi dhe lehtësimi.

Drejtuesit kryesorë të Invest India gjithashtu udhëtojnë gjerësisht në vende të ndryshme të huaja, duke bashkëvepruar me zyrtarë qeveritarë dhe drejtues biznesi në vende të ndryshme. Ata janë të shpejtë për të reaguar ndaj zhvillimeve që ndodhin në Indi dhe jashtë saj dhe formulojnë politika ndërsa ndërveprojnë me gjigantët e investimeve globale.

Një shembull tipik i shpejtësisë dhe efikasitetit të Invest India mund të shihet në ndërveprimet e tij me zyrtarët e Arabisë Saudite në Riad dhe Jeddah në prill 2019. Vetëm dy muaj pas vizitës së profilit të lartë të Princit të Kurorës Saudite Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud në Indi, zyrtarë të lartë të organizatës vizituan Mbretërinë e Arabisë Saudite për të bashkëvepruar me drejtuesit e rangut të lartë atje. Në të dy qytetet u mbajtën seminare biznesi, të cilat u organizuan nga Invest India dhe Autoriteti i Përgjithshëm i Investimeve të Arabisë Saudite (SAGIA). Vizitorët nga India eksploruan sinergjitë dhe rrugët e partneritetit midis industrive nga të dy vendet. Ata diskutuan gjithashtu mundësitë e mëdha që India u ofroi investitorëve në ASK.

Përveç Arabisë Saudite, pati vizita në Singapor, Tajlandë dhe Malajzi, ku zyrtarët e Invest India eksploruan sinergjitë dhe rrugët e partneritetit midis Indisë dhe kombeve përkatëse. Përveç seminareve mbi mundësitë në Indi, ata gjithashtu patën takime të detajuara kokë më kokë me burokratët kryesorë në ato vende. Gjithashtu u zhvilluan zhytje të thella në sektorët e fokusit që mbulojnë një spektër të gjerë duke përfshirë infrastrukturën, logjistikën, ndërtimin, Qytetet e zgjuara, konsumatorin, prodhimin dhe shërbimet financiare, së bashku me automobilat, kujdesin shëndetësor, turizmin, energjinë e rinovueshme dhe përpunimin e ushqimit. Siç vuri në dukje kohët e fundit një specialist investimesh i Invest India, "Një njësi ekonomike që po punon drejt inovacionit, zhvillimit ose përmirësimit të produkteve ose proceseve ose shërbimeve duhet të operojë jo vetëm brenda kornizave ekzistuese si Akti i Tatimit mbi të Ardhurat dhe Ligji i Kompanive, por edhe statuti. hapësirat e deritanishme të parregulluara si dronët, e-pharma, e-commerce etj.”

“India është gjithashtu në mes të një bumi të fillimit të teknologjisë. Arsyeja më e madhe pse vendi ka interes të vazhdueshëm në lidhje me firmat globale nuk është vetëm për shkak të madhësisë së tregut, por mundësia për të marrë pjesë në një nga ekosistemet më të pasura të inovacionit të startup-eve të teknologjisë në botë”, thotë Harvard Business Review. Ekosistemi fillestar i Indisë, tani i treti më i madhi në botë, po piqet me shpejtësi dhe nuk dominohet më nga kompanitë e kopjuara të tregtisë elektronike. Në fakt, start-up-et e teknologjisë kanë arritur mbi 20 miliardë dollarë në tre vitet e fundit. Diskutimet e gjera u fokusuan në mundësitë e mundshme të bashkëpunimit dhe bashkëpunimit të përbashkët në të gjithë sektorët si energjia, përpunimi i ushqimit, farmaceutika, infrastruktura, minierat, TIK dhe turizmi.

India ka parë një pjesë të konsiderueshme të buxhetit të saj të alokuar për rritjen e infrastrukturës. Vendi ka rritur shpenzimet e tij për zhvillimin e infrastrukturës si aeroportet, qytetet, hotelet, portet, rrugët, urat, spitalet dhe termocentralet. Gjatë tre viteve të fundit, për shembull, shteti i Andhra Pradesh ka bërë investime masive në ndërtimin e infrastrukturës së tij. Qeveria indiane ka planifikuar më shumë se 1.5 trilion dollarë investime në sektorin e infrastrukturës gjatë dy dekadave të ardhshme. India e ka zgjeruar kapacitetin e saj gjenerues diellor tetëfish që nga viti 2014 dhe ka arritur objektivin prej 20 GW kapacitet katër vjet përpara afatit. India planifikon të katalizojë 200-300 miliardë dollarë investime të reja në infrastrukturën e energjisë së rinovueshme gjatë dekadës së ardhshme.

Është interesante se startup-et nga vetë natyra e tyre kanë për qëllim të prishin; për rrjedhojë, një nga sfidat kryesore me të cilat përballen ata janë rregulloret dhe politikat e lundrimit. “Është përgjegjësi e Qeverisë që të kuptojë ekosistemin Startup dhe të sigurojë që rregulloret të jenë dinamike në natyrë. Përhapja e Rregullatorit dhe Propozimit të Politikave për ekosistemin e Startup-it është një hap në këtë drejtim.” Startup India ka ftuar sugjerime nga të gjithë anëtarët e ekosistemit Startup, sipërmarrësit aspirantë, inkubatorët, investitorët dhe mentorët për të paraqitur rekomandime rregullatore dhe politikash për të përmirësuar mjedisin e biznesit. Departamenti për Promovimin e Industrisë dhe Tregtisë së Brendshme (DPIIT) ka mbajtur takime me departamentin e Tatimit mbi të Ardhurat dhe rregullatorë të tjerë për të lehtësuar rregulloret për startup-et

Rritja e pasurisë në rajonin e mesëm ekonomik të Indisë, i njohur gjerësisht si klasa e mesme, ka çuar në një fushë shumë të dobishme për disa nga lojtarët më të mëdhenj globalë. Megjithatë, është e vërtetë që mjedisi i biznesit të Indisë paraqet sfida për të gjitha kompanitë në ekonominë e konsumit. Megjithatë, disa kompani globale të konsumit, si Unilever, Xiaomi, Suzuki, Hyundai, Honda, LG, Samsung dhe Colgate, kanë qenë në gjendje të kapërcejnë sfidat dhe kufizimet për të ecur në mënyrë spektakolare në mes të piramidës ekonomike. Është e qartë se rritja e shpejtë e rritjes ekonomike të Indisë është ndikuar nga ekspertët kombëtarë dhe ndërkombëtarë ndaj ndryshimeve gjithëpërfshirëse që janë iniciuar si nga qeveritë qendrore ashtu edhe nga ato shtetërore në të gjithë vendin.

Ndryshimet më të rëndësishme në kohët e fundit përfshijnë futjen e një sistemi të unifikuar të ligjit të taksave indirekte, futjen e kodit të falimentimit dhe falimentimit për të kthyer aktivet e stresit dhe për të përmirësuar fluksin e parave në ekonomi (kryesisht nëpërmjet bankave dhe institucioneve financiare), stabilizimin e qeverisë. perspektiva për vendosjen e taksave ndaj investitorëve të huaj dhe liberalizimin e kuadrit për investimet e huaja.

Mendjet kryesore në Invest India kanë punuar pa u lodhur në këtë drejtim dhe përpjekjet janë njohur nga disa prej shoqatave më të respektuara në mbarë botën. Ajo u dha me Çmimin UNCTAD (Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin e Investimeve për Promovimin) 2018 për promovimin e investimeve në zhvillimin e qëndrueshëm, Çmimin UNCTAD 2016 për përsosmëri në partneritet për promovimin e investimeve dhe Çmimin e Investimeve 2016 nga Shoqata e Oqeanit Indian. Me reformat që vazhdojnë të jenë në fokus të qeverisë indiane, nismat e ndryshme inovative të Invest India ka të ngjarë të paguajnë dividentë të bukur gjatë viteve të ardhshme.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH