Aktualitet

Fizika ka mbetur me 7 studentë, Kimia 9! Degët e Universitetit të Tiranës që po luftojnë për ‘mbijetesë’

Shkruar nga Liberale
Fizika ka mbetur me 7 studentë, Kimia 9! Degët e Universitetit të

Siç ishte paralajmëruar degë të shkencave, mësuesisë, inxhinierisë, gjuhëve të huaja rrezikojnë mbylljen në universitetet publike. Disa programe studimi në universitetet e Tiranës rrezikojnë të mbyllen për shkak se numri i studentëve të regjistruar është shumë i ulët.

Bëhet fjalë për programin e Gjuhës Spanjolle ku rezultojnë të regjistruar vetëm 4 studentë , Gjuha Turke 7 studentë, në programin e Inxhinierisë Fizike rezultojnë 5 të regjistruar, ndërsa në Burime Minerare rezultojnë 5 studentë , por edhe degët Fizikë dhe Kimi Ushqimore rezultojnë me 7 dhe 9 studentë.

Drejtori i Rrjetik Akademik Shqiptar Arjan Xhelaj sqaron se rënie e numrit të studentëve në këto programe studimi ka ardhur si pasojë e riorjentimit të tregut të punës

Studentët duan të studiojnë në degë që lidhen me mjekësinë, apo me shkencat komjuterike sepse profesione të tilla u mundësojnë punësimin jashtë. Nëse do të kërkonte Gjermania fizikanë ose ekonomistë, do të preferoheshin këto degë.

Procesi i regjistrimit për në universitet mbyllet pas 2 ditësh dhe deri tani rezultojnë të regjistruar 21.150 studentë. Programet më të kërkuara nga të rinjtë edhe këtë vit mbeten ato të cilat të sigurojnë një vend pune.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH