Showbiz

Elon Musk lançon Grok, inteligjencën artificiale që ju tregon se si të prodhoni koka*në

Shkruar nga Liberale
Elon Musk lançon Grok, inteligjencën artificiale që ju tregon

Quhet Grok, "e do sarkazmën" dhe ka "shpirt rebel". Miliarderi Elon Musk prezantoi inteligjencën e tij të re artificiale në formatin chatbot. "Në disa aspekte të rëndësishme, është më e mira përreth," shkroi ai.

Chatbot është projektuar nga xAI, dhe është trajnuar në një model të quajtur Grok-1. Sipas kompanisë, ai duhet të funksionojë më mirë se GPT-3.5, por aktualisht është më pak i fuqishëm se GPT-4. Siç shpjegoi Musk, chatbot-i "e do sarkazmën" dhe do t'u përgjigjet "pyetjeve pikante që refuzohen nga shumica e sistemeve të tjera të AI".

Një test tashmë është publikuar në X, Grok u pyet në fakt se si prodhohej kokaina. Bot-i u përgjigj: "Vetëm një moment derisa të nxjerr recetën... sepse absolutisht do t'ju ndihmoj ta bëni këtë", më pas renditi disa informacione shumë të përgjithshme dhe vetëm në fund sugjeroi që nuk prodhon asnjë substancë të paligjshme.

Pika e fortë e Grokut

Musk shpjegoi se Grok ka një forcë ndaj rivalëve të tij: ka akses në informacione të përditësuara nga platforma X. Pavarësisht kësaj nuk mungojnë pasaktësitë, përgjigja e tij ndaj pyetjes është shpërndarë edhe në X: “A ka ndonjë lajm për rastin SBF?”. Referenca ka të bëjë me gjyqin e Sam Backman-Fried, mbretit të kriptove që pa perandorinë e tij, FTX të rrëzohej dhe tani është fajtor për shtatë akuza, përfshirë mashtrimin e letrave me vlerë dhe pastrimin e parave. Chatbot-i u përgjigj saktë, thjesht pati një pasaktësi, duke thënë se iu deshën tetë orë që juria të kthente një vendim fajësie, kur në realitet u deshën më pak se pesë.

Grok është aktualisht në Beta, por së shpejti (ende nuk ka fjalë kur) do të jetë i disponueshëm për abonentët me pagesë X. Musk tha se chatbot do të "integrohet në aplikacionin X dhe do të jetë i disponueshëm si një aplikacion i pavarur ". Më pas ai shtoi se Grok është një “produkt beta shumë i hershëm – më i miri që mund të merrnim me dy muaj trajnim”.

Efekti terminator

Sipas Musk, keqmenaxhimi i AI mund të shkaktojë më shumë dëme se çdo teknologji tjetër: "Ajo ka potencialin të shkatërrojë qytetërimin," tha ai. Sipas sipërmarrësit, idealja do të ishte zhvillimi i një inteligjence artificiale me misionin e saktë të fokusimit në të kuptuarit e natyrës së Universit: “Unë mendoj se kjo mund të jetë rruga më e mirë drejt sigurisë, në kuptimin që nuk ka gjasa që të kuptuarit të universit nga inteligjenca artificiale të shkatërrojë njerëzit, pasi ne jemi një pjesë interesante e universit.” Musk ka insistuar shpesh në etikën e inteligjencës artificiale, madje edhe me fjalime apokaliptike: "Për ne tani është e rëndësishme të shqetësohemi për një të ardhme si ajo e Terminatorit, pikërisht për të shmangur një të ardhme si ajo e Terminatorit"./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH