Globi

Drejtori i morgut të Harvardit akuzohet për vjedhje dhe shitje të pjesëve të trupit të njeriut

Shkruar nga Liberale
Drejtori i morgut të Harvardit akuzohet për vjedhje dhe shitje të

Cedric Lodge, ish-drejtor i morgut në Shkollën Mjekësore të Harvardit, akuzohet për vjedhje dhe shitje të pjesëve të trupit. Sipas asaj që rezultoi nga hetimet, 55-vjeçari "vodhi pjesë të prera të trupave të njeriut të dhuruara në shkollën mjekësore të Universitetit të Bostonit, duke përfshirë kafka, tru, lëkurë, kocka dhe mbetje të tjera". Shitja do të bëhej pa qenë në dijeni Universiteti dhe për rrjedhojë pa dhënë leje.

55-vjeçari do të kishte hequr mbetjet njerëzore nga morgu dhe do t'i kishte transportuar në rezidencën e tij në New Hampshire. Atje, së bashku me gruan e tij Denise, 63 vjeç, dhe katër bashkëpunëtorë të tjerë, ai dyshohet se shiti pjesët e trupave, duke marrë të paktën 51,000 dollarë të ardhura vetëm në vitin 2021. "Disa krime kundërshtojnë mirëkuptimin tonë," tha Prokurori i SHBA për Distriktin Qendror të Pensilvanisë, Gerard M. Karam, duke shtuar se "vjedhja dhe trafikimi i mbetjeve njerëzore godet thelbin e asaj që na bën njerëz."

"Është e habitshme që shumë njerëz kanë dalë vullnetarë për të lejuar që eshtrat e tyre të përdoren për të edukuar mjekët e ardhshëm dhe për të promovuar kërkimin shkencor. Për ta dhe familjet e tyre, të jenë shfrytëzuar për përfitime, është e tmerrshme."

Cedric Lodge u pushua nga Shkolla Mjekësore e Harvardit më 6 maj. Zyrtarët e universitetit e quajtën sjelljen e tij "një tradhti të neveritshme". Në fakt, mbetjet njerëzore i ishin dhuruar fakultetit mjekësor të Harvardit për qëllime edukative. Kur funksioni i tyre edukativ është kryer, ato zakonisht digjen dhe kthehen në familjen e donatorëve ose varrosen në një varrezë në Tewksbury, Massachusetts.

Në vend të kësaj, sipas prokurorëve, Lodge vodhi, shiste dhe transportonte mbetje njerëzore nganjëherë përmes Shërbimit Postar të Shteteve të Bashkuara nga viti 2018 deri në fillim të marsit 2023. Në të paktën një rast, lëkura e njeriut dyshohet se iu dërgua një burri nga Pensilvania, i cili krijoi lëkurë për veshje dhe aksesorë. Më 19 maj 2019, një blerës thuhet se i dërgoi një pagesë një mijë dollarësh Denise Lodge me "numrin e kokës 7" të rastësishme. Në nëntor 2020, ai dyshohet se dërgoi 200 dollarë me një memo duke thënë "braiiiiiiins" (truri).

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH