Globi

Deri në cilat temperatura mund të mbijetojë njeriu?

Shkruar nga Liberale
Deri në cilat temperatura mund të mbijetojë njeriu?

Njerëz të ndryshëm mund t’u rezistojnë temperaturave të ndryshme ekstreme dhe kjo varet edhe nga mënyra e veshjes, aktivitetet fizike, rrymimet e ajrit dhe mbrojtja nga dielli. Dhe mbi të gjitha, nga lagështia e ajrit. Në një lagështi relative shumë të lartë, njeriu mund të jetë në rrezik në 36 gradë Celsius, ndërsa në shkretëtira, ku ajri është jashtëzakonisht i thatë, njerëzit mund të mbijetojnë dhjetë minuta në një temperaturë prej 60 gradë.

Për të mbajtur temperaturën e trupit në rreth 37 gradë, organizmi në temperatura të larta të ajrit çliron nxehtësinë e tepërt kryesisht përmes avullimit, pra djersitjes. Megjithatë, nëse lagështia relative rreth tij është e lartë, avullimi është më i ngadalshëm dhe personi percepton se temperatura e jashtme është më e lartë se ajo e matur me termometër.

Kjo është arsyeja pse në parashikim përdoret i ashtuquajturi indeksi i nxehtësisë, i aplikuar që nga viti 1978 nga organizatat meteorologjike amerikane, si dhe nga shumica e organizatave evropiane. Në Kanada, e ashtuquajtura shkalla Humidex është në përdorim që nga viti 1965, ndërsa sot telefonat tuaj mbështeten në shkallën RealFeal të AccuWeather.

Është vërtetuar mirë se në një temperaturë më të lartë se 54 gradë Celsius, trupi i njeriut pashmangshmërisht pasohet nga goditje e nxehtësisë. Kjo formë e hipertermisë mund të ndodhë edhe në temperatura shumë më të ulëta dhe mund të ndikohet nga droga, alkooli, mosha dhe rrethana të tjera. Atletët që garojnë në vapë mund të jenë në rrezik dhe statistikat tregojnë se fëmijët e lënë pas në makina pa klimatizim janë viktima të shpeshta të vapës.

Goditja nga nxehtësia është një formë ekstreme e stresit termik dhe çon në rritje të temperaturës së trupit në vetëm pak minuta, marramendje, gjakderdhje, kolaps të sistemit kardiovaskular, konvulsione, koma, dështim të muskujve dhe organeve dhe në rastin më të rëndë vdekje.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH