Për shumë njerëz është dëshira e parë sapo hapin sytë çdo mëngjes. Por ndërsa një filxhan kafe mund të na ndihmojë të zgjohemi shpejt nga gjumi, hulumtimi i ri nga Universiteti i Australisë Jugore (UniSA) i publikuar në Nutritional Neuroscience tregon se në sasi të tepërta mund të na e "hedhë", veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin e trurit.
Në studimin më të madh të këtij lloji, studiuesit zbuluan se konsumimi i lartë i kafesë shoqërohet me vëllim më të vogël të përgjithshëm të trurit dhe rritje e rrezikut të demencës. Shkencëtarët vlerësuan efektet e kafesë në tru në 17,702 pjesëmarrës të Biobank Britanik (37-73 vjeç), duke zbuluar se ata që konsumuan më shumë se gjashtë filxhanë kafe në ditë kishin 53% rritje të rrezikut të demencës.
“Kafja është një nga pijet më të njohura në botë. Me konsum global që tejkalon nëntë miliardë kilogramë në vit, megjithatë, është e rëndësishme të kuptohet çdo implikim shëndetësor”, thotë studiuesi kryesor nga UniSA, Dr. Kitty Pham dhe shton:
“Ky është studimi më i gjerë i lidhjeve midis kafesë, masave të vëllimit të trurit dhe rreziqeve të demencës dhe goditjes në tru, gjithashtu si studimi më i madh që shqyrton të dhënat vëllimore të imazhit të trurit dhe një gamë të gjerë faktorësh që ndodhin bashkë. Pas llogaritjes së të gjitha variacioneve të mundshme, ne gjetëm vazhdimisht se konsumimi më i lartë i kafesë u shoqërua në mënyrë të konsiderueshme me reduktimin e vëllimit të trurit - dhe në veçanti, konsumimi i më shumë se gjashtë kafeve në ditë rrit rrezikun për sëmundje të trurit si demenca dhe goditjet në tru.
Demenca është një sëmundje degjenerative e trurit që prek kujtesën, të menduarit, sjelljen dhe aftësinë për të kryer aktivitete të përditshme, nga të cilat vuajnë pothuajse 50 milionë njerëz në mbarë botën. Goditja në tru është një gjendje ku furnizimi me gjak i trurit është i ndërprerë, duke rezultuar në privim të oksigjenit, dëmtim të trurit dhe humbje të funksionit të trurit. Globalisht, një në katër të rritur mbi moshën 25 vjeç do të pësojë një goditje në tru në një moment të jetës së tyre, me të dhënat që tregojnë se 13.7 milionë njerëz kanë vuajtur tashmë këtë vit dhe 5.5 milionë kanë vdekur prej saj.
Sipas shkencëtarëve, lajmi mund të tingëllojë i pakëndshëm për adhuruesit e kafesë, por në realitet, është thjesht një çështje për të gjetur një ekuilibër midis asaj që na pëlqen të konsumojmë dhe asaj që është e mirë për shëndetin tonë. "Kërkimet ofrojnë prova kritike për rritjen e konsumit të kafesë dhe shëndetin e trurit, por, si me shumicën e gjërave në jetë, moderimi është thelbësor," thotë studiuesi kryesor. Dr. Elina Hyppönen dhe përfundon:
"Së bashku me prova të tjera gjenetike dhe një provë të kontrolluar, këto të dhëna sugjerojnë fuqimisht se konsumi i lartë i kafeinës mund të ndikojë negativisht në shëndetin e trurit. Megjithëse mekanizmat e saktë nuk dihen, gjëja më e thjeshtë që mund të bëjmë është të qëndrojmë të hidratuar dhe të mos harrojmë të pimë pak ujë së bashku me kafenë tonë.”/ygeiamou.gr- Liberale.al