Globi

Danimarkë: Gratë padisin shtetin për vendosjen e kontraceptivëve pa pëlqimin e tyre

Shkruar nga Liberale
Danimarkë: Gratë padisin shtetin për vendosjen e

Dhjetëra gra nga Groenlanda pretendojnë se IUD-të (pajisje intrauterine) u vendosën në barkun e tyre pa pëlqimin ose dijeninë e tyre dhe planifikojnë të padisin shtetin danez.

Grupi prej 67 gra, disa prej të cilave ishin 13 vjeç kur iu është bërë ndërhyrja nga mjekët danezë në një përpjekje për të reduktuar popullsinë e Grenlandës, janë në mesin e 4,500 grave të cilat pretendojnë se mjekët e tyre kanë ndërhyrë në vitet 1966 dhe 1970.

Ato i dërguan kërkesën e tyre për dëmshpërblim kryeministrit danez Mette Frederiksen të hënën, më 2 tetor. Ato kërkuan nga qeveria një dëmshpërblim prej 300,000 korona daneze (rreth 40,000 euro secila) për atë që ato e përshkruajnë si një "shkelje" që kishte pasoja të rëndësishme në jetën e tyre. Nëse qeveria nuk e plotëson kërkesën e tyre, gratë planifikojnë të ndërmarrin veprime ligjore.

Naja Lyberth, e cila ishte gruaja e parë që doli publikisht gjashtë vjet më parë, për të pretenduar se i ishte vendosur një IUD gjatë një provimi mjekësor në shkollë si adoleshente e re pa pëlqimin e saj, akuzoi shtetin për një përpjekje të koordinuar sterilizimi.

“Avokatët tanë janë shumë të sigurt se të drejtat tona njerëzore dhe ligji janë shkelur”, tha psikologjia dhe aktiviste për të drejtat e grave. Ajo shtoi se edhe pse ajo vetë kishte një fëmijë, shumë të tjerë nuk ishin në gjendje të mbeten shtatzënë.

"Kishte gjithashtu kujdes shumë të dobët pasues," tha ajo. “Shumë gra përjetuan dhimbje shumë të forta, gjakderdhje të brendshme dhe infeksione abdominale, ndërsa disave iu desh të hiqej mitra ose humbën aftësinë për të pasur fëmijë”.

Edhe pse Lyberth tregoi publikisht historinë e saj, u deshën disa vite që skandali të tërhiqte vëmendjen e publikut në Danimarkë. Vetëm pas lançimit të një serie podkastesh nga Transmetimi Publik Danez, çështja filloi të fitonte më shumë publicitet.

Sipas të dhënave kombëtare, IUD u vendoseshin edhe vajzave 13-vjeçare pa dijeninë apo pëlqimin e tyre. Në disa raste, u vendosën IUD që ishin shumë të mëdha për trupin e vajzave, duke rezultuar në komplikime serioze, madje edhe infertilitet. Gratë e tjera nuk e dinin se kishin vendosur një IUD derisa më vonë u thanë nga gjinekologët.

"Një grua zbuloi vetëm vitin e kaluar se ajo kishte një IUD," tha Lyberth. Anketa pritet të përfundojë në maj 2025.

Lyberth, e cila luftoi për të mbetur shtatzënë, por pati një djalë në moshën 35 vjeç, tha se gratë nuk duhet të presin kaq gjatë për kompensim për vuajtjet që u detyruan të duronin. Por ndërmarrja e veprimeve, shtoi ai, ishte një lehtësim.

“Ne mund të vendosim kufijtë tanë tani. Ne mund të marrim burimet tona dhe të luftojmë për barazi. Ne nuk ishim të barabartë në Grenlandë kur na e bënë këtë. Ata kurrë nuk do ta bënin këtë me vajzat daneze . ”

Megjithatë, gratë nuk janë optimiste. Ato besojnë se Danimarka do të refuzojë kërkesën e tyre për kompensim, me arsyetimin se konstatimi nuk është bërë. Në një rast të tillë do të ndërmerren veprime ligjore.

Ministrja e Shëndetësisë dhe Punëve të Brendshme të Danimarkës , Sophie Løhde, tha: “Kjo është një temë thellësisht tragjike dhe historitë e grave më kanë lënë një përshtypje të thellë. Është e domosdoshme që ne ta hetojmë këtë çështje tërësisht, prandaj një ekip studiuesish tashmë po kryen një hetim të pavarur dhe të paanshëm”.

Grenlanda ishte një koloni e Danimarkës nga viti 1933 deri në 1953. Sot është një rajon gjysmë autonom i të njëjtit vend./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH