Aktualitet

Covid/ Gjaku i pacientëve të shëruar po shitet me çmime marramendëse

Shkruar nga Liberale

Pas 10 ditësh të tmerrshme të dridhurash, të përzierash, ethesh dhe një dhimbje koke me një intensitet të tillë sa i fryhej hunda, Aleacia Jenkins e dinte se ishte prekur nga koronavirusi, edhe para se të testohej pozitive.

Kështu që kur një shoqe i tregoi asaj për një kompani të paqartë kaliforniane që po kërkonte dhurime gjaku nga njerëz që janë rikuperuar nga virusi për të ndihmuar studiuesit të zhvillojnë teste për antitrupa, ajo nuk ngurroi.

"Nëse dhurimi im i gjakut mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës së dikujt që është më i moshuar ose më i prekshëm, do të ishte çmenduri të mos ndihmoja për ta bërë atë," tha Jenkins, 42 vjeç, nga Shoreline, Wash.

Por ajo që ajo nuk e dinte në atë kohë ishte që kompania, Cantor BioConnect, po i shiste ato dhurime laboratorëve dhe prodhuesëve me çmime ndonjëherë të tepruara: nga 350 dollarë deri në 40,000 dollarë për një mostër të rrallë nga një donator i vetëm.

Cantor BioConnect tha se çmimet e saj lidheshin drejtpërdrejt me "kostot e larta" të zinxhirit të saj të furnizimit, i cili përfshin gjetjen e donatorëve, testimin e mostrave, kostot e sigurisë dhe logjistikën e transportit.

Në të gjithë botën, shkencëtarët po garojnë për të zhvilluar dhe prodhuar në masë teste të besueshme të antitrupave për të cilët ekspertët e shëndetit publik thonë se janë një element thelbësor në përfundimin e bllokimeve të koronavirusit, që po shkakton shkatërrim ekonomik. Por, kjo përpjekje është duke u bllokuar, thonë shkencëtarët, nga mungesa e mostrave të gjakut që përmbajnë antitrupa ndaj Covid-19, sëmundja e shkaktuar nga virusi, që janë të nevojshme për të realizuar testet.

Duke njohur një mundësi të rrallë, disa ndërmarrje po kërkojnë të marrin para për mungesat, duke kërkuar dhurime të gjakut dhe duke shitur shtrenjtë mostra, në një praktikë që është dënuar nga profesionistë mjekësorë, si të paktën, joetikë.

Ndërsa tregtia po ndodh në të gjithë botën, ekziston një mungesë e veçantë në Britani, e cila ka vetëm një numër të vogël të mostrave pozitive të gjakut Covid-19, thanë zyrtarët e shëndetit publik, sepse ishte i ngadaltë procesi për të përfunduar testimet.

Tradicionalisht, mostrat e gjakut janë siguruar me kosto të ulët nga sistemi shëndetësor publik i centralizuar i Britanisë, kryesisht në laboratorë dhe klinika. Në kontrast me tregun privat në Shtetet e Bashkuara, sistemi britanik nuk është i vendosur për të shpërndarë mostra në një rrjet të madh laboratorësh dhe prodhuesish testesh, duke lënë shumë prej tyre tani të kujdesen për veten e tyre.

Rregulla të rrepta rregullojnë mbledhjen dhe përdorimin e mostrave njerëzore në vend, duke ndaluar pagimin e donatorëve (duke kaluar një tarifë të vogël shpenzimesh) dhe duke ndaluar palët e treta të fitojnë një mostër gjaku të marrë nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit.

Por kjo nuk i ka ndaluar bizneset të përpiqen të fitojnë duke shitur gjakun e dhuruar në vende të tjera në Britani dhe gjetkë, gjë që ata mund ta bëjnë legalisht.

Dokumentet, postat elektronike dhe listat e çmimeve të marra nga New York Times tregojnë se Cantor BioConnect është një nga disa kompani në të gjithë botën, që ofron shitjen e mostrave të gjakut Covid-19 në laboratorë dhe prodhuesit e provave, me çmime të ngritura. Sa më i lartë niveli i antitrupave në gjak, aq më i lartë është çmimi.

Nga 31 Mars deri në 22 Prill, çmimet e kërkuara nga Cantor BioConnect për mostrat e tij më të lira - gjithnjë të shitura në mililitra, ekuivalent me më pak se një e katërta e një luge çaji - u rritën më shumë se 40 përqind, në 500 dollarë nga 350 dollarë. Përveç mostrës prej 40,000 dollarë, kompania gjithashtu rriti sasinë e mostrave të gjakut për shitje në 3,000 dollarë dhe prezantoi çmime të reja nga 1.000 deri në 2,000 dollarë për aksionet e tjera "premium".

"Unë nuk kam parë kurrë më parë këto çmime," tha Dr. Joe Fitchett, drejtori mjekësor i Mologic, një nga prodhuesit britanikë të testit që iu ofruan mostrat e gjakut. "Është para e fituar nga vuajtjet e njerëzve.”

Të nxitur nga çmimet e larta, shkencëtarët në Britani thonë se ata janë detyruar të kthehen në lidhje personale dhe për të siguruar mostrat e gjakut që u duhen./NYT- Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH