Aktualitet

Coronavirus mund ta bëjë problemin e armëve të Amerikës edhe më...

Shkruar nga Liberale
Coronavirus mund ta bëjë problemin e armëve të Amerikës

Nga David Studdert, Matthew Miller dhe Garen Wintemute

New York Times

Miliona amerikanë kanë provuar pandeminë e koronavirus direkt, pasi ata ose të dashurit e tyre vuajtën infeksionin. Por për shumicën prej nesh, përvoja përcaktohet nga javë dhe muaj të mbërthyer në shtëpi. Mbylljet po testojnë sigurinë e mjediseve tona në shtëpi. Stresi dhe izolimi i kombinuar me një veçori tjetër të jetës amerikane - qasja e lehtë në armët e  zjarrit - mund të formonin një përzierje vdekjeprurëse.

Javën e kaluar ne publikuam rezultatet e një studimi të ri - më i madhi për lidhjen midis vetëvrasjes dhe pronësisë së armëve - në New England Journal of Medicine, duke zbuluar se pronarët e armëve kishin gati katër herë më shumë gjasa të vdisnin nga vetëvrasja sesa njerëzit pa armë

Disa mite mbështjellin mirëkuptimin e publikut për lidhjen midis armëve dhe vetëvrasjeve. Ndoshta më e egër është ideja që njerëzit që me të vërtetë duan t’I japin fund jetës së tyre do të gjejnë një mënyrë për ta bërë atë, duke e bërë praninë ose mungesën e një arme disi të parëndësishme.

Dekadat e kërkimit mbi vetëvrasjen tregojnë një histori tjetër. Përpjekjet për vetëvrasje janë shpesh impulsive, të nxitura nga krizat e zjarrta. Një shumicë e madhe e njerëzve që bëjnë përpjekje për vetëvrasje mbijetojnë dhe nuk vazhdojnë të përpiqen të vetëvriten në të ardhmen. Por nëse ata që përpiqen e fitojnë atë shans të dytë në jetë kjo varet shumë nga metoda që ata përdorin, e cila nga ana tjetër varet nga ajo që është gati. Armët e zjarrit përballojnë disa shanse të dyta. Si përmbledhje, metodat kanë rëndësi.

Studimi ynë përpiloi informacione për 26 milion amerikanë mbi 12 vjet. Ne gjurmuan blerjet e armëve në një kampion të madh të banorëve të Kalifornisë dhe më pas krahasuam shpeshtësinë e vdekjes midis atyre që i bënë dhe nuk i zotëruan ato.

Shkalla e rritur e vetëvrasjeve midis pronarëve të armëve u nxit nga shkalla e tyre më e lartë e vetëvrasjeve nga armët e zjarrit - tetë herë më e lartë për burrat dhe 35 herë më e larta për gratë, krahasuar me jo pronarë të të njëjtës gjini. Në të kundërt, pronarët e armëve nuk kishin nivele më të larta të vetëvrasjeve nga metoda të tjera ose shkallë më të larta të vdekjes nga shkaqe të tjera. Këto rezultate janë në përputhje me ato nga çdo studim serioz që ka shqyrtuar marrëdhëniet midis qasjes së armëve dhe vetëvrasjeve në Shtetet e Bashkuara. Nëse ndonjë gjë, ne gjejmë një lidhje më të fortë nga sa kanë të tjerët.

Mungesa e të dhënave të sakta ka vështirësuar prej kohësh përpjekjet për të përmirësuar kuptimin e dhunës me armë në Shtetet e Bashkuara. California është ndoshta shteti i vetëm në të cilin ky studim mund të ishte bërë. Shteti kërkon që të gjitha shitjet e armëve të zjarrit të bëhen përmes një subjekti të licencuar dhe të dhënat e këtyre transaksioneve të raportohen dhe të arkivohen, duke krijuar një bazë  unike mbarëkombëtare. (Fakti që vetëm disa shtete mbledhin të dhëna të tilla pengon në masë të madhe aftësinë e studiuesve për të matur rreziqet dhe përfitimet e pronësisë së armëve.) Ky informacion gjithëpërfshirës historik na lejoi të identifikonim njerëzit që blinin armën e tyre të parë, dhe pastaj të shohim se çfarë u ndodhi atyre me kalimin e kohës. Njohuritë  mbi sasinë e armëve dhe historiku I blerjeve është e rëndësishme, sepse arma e parë e një pronari ka të ngjarë të ketë më shumë rëndësi sesa ajo e dyta ose e 10-ta.

Periudha e rrezikut më të madh të vetëvrasjeve për pronarët e armëve të dorës së parë ishin javët fillestare të pronësisë, kur rritja ishte 100 herë më e madhe se ajo për jo pronarët. Megjithatë, 85 përqind e të gjitha vetëvrasjeve me armë në mesin e pronarëve kanë ndodhur më shumë se një muaj pas blerjes, dhe më shumë se gjysma kanë ndodhur më shumë se një vit me vonesë.

Të marra së bashku, këto gjetje sugjerojnë se ndërsa disa njerëz që vetëvriten me armë, i  blejnë armët me qëllim të vrasin veten. Por kjo nuk është e vërtetë për shumicën e atyre që vdesin në këtë mënyrë - vdekjet e tyre pasqyrojnë rrezikun thelbësor dhe të qëndrueshëm të paraqitur nga qasja me armën.

Informacioni më i mirë në lidhje me sasinë e armëve dhe historikun e blerjeve do të ishte gjithashtu i vlefshëm për largimin e efekteve të krizës Covid-19 sa I përket dhunës nga armët e zjarrit. Raportet dhe komentuesit e lajmeve janë përqendruar në pikat e shitjes së armëve. Por sa nga ato shitje janë për pronarët e rinj të armëve? Fatkeqësisht, nuk mund ta dimë kurrë. Gjithashtu, blerja e thumba ka tendencë të jetë jetëshkurtër, në fund të fundit duke përbërë një pjesë të vogël të shitjeve totale për një periudhë më të gjatë. Asnjë nga këto nuk do të sugjerojë që shqetësimet,- për rritjen e shkallës së dhunës nga armët gjatë mbylljes,- nuk janë të pabaza. Por duhet të prisni që ndikimi  më i madh në shëndetin publik të vijë nga rritja e nivelit të dhunës në 40 milion familjet amerikane që kishin armë shumë kohë përpara se të godiste pandemia.

Njerëzit blejnë dhe mbajnë armë zjarri për shumë arsye. Sondazhet tregojnë vazhdimisht vetëmbrojtjen në krye të listës. Megjithë anekdotat shumëngjyrëshe të mbrojtjes së armatosur të shtëpisë, nuk ka pasur një studim të besueshëm që të tregojë përfitimet e sigurisë së pronësisë të armëve private për individë ose komunitete. Nga ana tjetër, provat që armët mund të keqpërdoren dhe dëmtojnë seriozisht - pronarët dhe familjarët e tyre, përfshirë fëmijët, - janë thelbësore dhe në rritje. Është një bilanc i brishtë që duhet t’i ndalë për një moment njerëzit që zotërojnë armët ose po mendojnë të blejnë armën e tyre të parë.

 

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH