Duhet ta lini të ftohet me kokë poshtë duke e varur në shina, përndryshe do të shtypet. Po ashtu nuk duhet të hapet 30 ditë para prodhimit. Dhe nëse jetoni në Milano, është zakon të ruani një fetë nga panettoni i Krishtlindjes dhe ta hani atë më 3 shkurt, ditën kur katolikët festojnë kujtimin e San Biagio-s, Shën Blaise, peshkopit të Sebastias.
Panettone është prodhim vendas në Milano dhe historia e saj arrin në shekullin e 15-të, kur familjet ndanin "pan de ton" - bukë luksoze - në Krishtlindje. Në vitet 1950 hyri në prodhim masiv dhe pushtoi të gjithë Italinë, ndërsa emigrantët nga Lombardia e morën me vete në komunitetet italiane të vendeve të Amerikës Latine, por edhe në SHBA, Kanada, Australi dhe Britani. Tani, popullariteti i bukës së ëmbël me brumë kosi, e cila përmban fruta të ëmbëlsuara e agrume si portokalli dhe limon apo edhe copa çokollate, nuk njeh kufij dhe kutitë e pastave të shijshme zbukurojnë vitrinat e dyqaneve në mbarë botën.
Sekreti është në procesin e prodhimit. Panettone e punuar me dorë kërkon deri në tre ditë për t'u bërë - brumi zihet, mbulohet dhe lihet në pushim disa herë. Ndër të famshmet janë panettonet në Settepani Bakery në Brooklyn, për të cilat është shkruar gjerësisht në "Eater" dhe "Washington Post". Vilena, vajza e pastiçierit siçilian Nino, pasuron recetën tradicionale me Nutella, kikirikë ose shegë dhe harton një kalendar me panettone, shkruan newmoney.gr.
Një nga mjeshtrat e mëdhenj të bukës së festave është pastiçeria "Olivieri 1882", me qendër në qytetin e Arzignano në Veneto, për panettonin e saj të pasur, të lehtë për t'u tretur dhe 100% të punuar me dorë. Përveç klasikes me bourbon rrush të thatë, portokall dhe vanilje (900 g / 39 €), ata përgatisin dhjetëra variacione me dardhë dhe çokollatë, kajsi dhe karamel të kripur ose limoncello. Edicionet e tyre koleksioniste për Krishtlindjet e këtij viti përfshijnë një panettone me kungull dhe çokollatë të zezë, një me çokollatë të bardhë, ullinj të ëmbëlsuar dhe rozmarinë (750 gram / 46,50 €) që ka firmën e Lorenzo Cogo me yll Michelin.
Shpesh, paketimi është i denjë për përmbajtjen, si në panettone me prodhim të kufizuar nga "Gucci Osteria" e të madhit Massimo Bottura në Firence. Këtë vit ata e nisën sezonin festiv duke lançuar një panettone me mjedra dhe çokollatë në bashkëpunim./Liberale.al