Bota

Si të kujdeseni që po rrisni kafshë shtëpiake të shëndetshme?

Shkruar nga Liberale

Si të kujdeseni që po rrisni kafshë shtëpiake të

Më poshtë ju tregojmë disa këshilla shumë të thjeshta që mund të ndiqni për të reduktuar sa më shumë dëmet që mund t’u shkaktohen.

Aktiviteti fizik është po aq i rëndësishëm për kafshët tuaja, sa edhe për ju

Sipas ekspertëve duhen të paktën 30 minuta aktivitet në ditë për të reduktuar rrezikun e mbipeshës apo shfaqjes së artritit nga letargjia. Ndaj dhe veterinerët këshillojnë që qentë t’i nxirrni sa më shpesh për të ecur, me macet të luani në shtëpi për t’i bërë të lëvizin sa më shumë.

Mos harroni ushqyerjen e shëndetshme

Mundohuni që kafshëve tuaja shtëpiake t’i jepni ushqimin e duhur, dhe të reduktoni sa më shumë ushqimet e papërshtatshme. Mund të përmendim këtu produktet me sheqer, apo ato të mishit të përpunuar, të cilat nxisin shfaqjen e shumë problemeve shëndetësore. Gjithashtu tregoni kujdes edhe me sasinë e ushqimit, llogariteni në varësi të peshës trupore dhe moshës.

Tregoni kujdes nga tymi

Siç pohojnë edhe ekspertët, tymi i krijuar nga djegia e cigares lëshon në ajër rreth 6000 substanca të dëmshme. Nga këta element, 100 kanë treguar se janë toksike për shëndetin, por jo vetëm të njerëzve. Këshilla më e mirë do të ishte të linit cigaren, por për të rriturit që zgjedhin ta vazhdojnë, ju tregojmë rreth alternativës më të mirë. Alternativa pa tym janë pajisjet me ngrohje, si IQOS, të cilat punojnë duke ngrohur fijet e duhanit, pa arritur pikën e djegies. Kjo realizon reduktimin e substancave të dëmshme që përmendëm më lart. Kështu ju do të reduktoni dukshëm kimikatet që dëmtojnë të tjerët rreth jush.

Poll
SHQIPENGLISH