Bota

Rritet me 39% numri i familjeve që nuk mund të paguajnë energjinë elektrike në Britani

Shkruar nga Liberale

Rritet me 39% numri i familjeve që nuk mund të paguajnë

Numri i familjeve në Britani që nuk arritën të paguanin faturat e tyre të energjisë muajin e kaluar ishte 39% më i lartë se një vit më parë, treguan këtë të enjte shifrat nga Zyra Kombëtare e Statistikave, duke nënvizuar luftën e vazhdueshme financiare të konsumatorëve pavarësisht rënies së fundit të inflacionit.

Pagesat e automatizuara të faturave të përdorura nga shumica e familjeve në Mbretërinë e Bashkuar përbënin 1.17% të faturave të energjisë elektrike dhe gazit muajin e kaluar, krahasuar me 0.84% ​​në dhjetor 2022.

Urdhrat e përhershëm janë të pambledhshëm nëse ka fonde të pamjaftueshme në llogarinë bankare të klientit ose nëse klienti anulon pagesën e automatizuar bankare pa njoftuar kompaninë.

Për shlyerjet e hipotekave, numri i urdhrave të përhershme të papaguara u rrit me 20% nga viti në vit në 0.46% të totalit në dhjetor, ndërsa për kreditë konsumatore të paguara me urdhër të përhershëm përqindja e arkëtimeve të paarkëtuara ishte e qëndrueshme në 1.70%, raporton Reuters.

Si faturat e energjisë ashtu edhe pagesat e hipotekave janë rritur gjatë dy viteve të fundit pasi çmimet e gazit në Evropë u rritën pas pushtimit rus të Ukrainës në shkurt 2022, ndërsa një seri rritjesh të normave të Bankës së Anglisë e ngritën normën e bankës në një nivel më të lartë 15-vjeçar prej 5.25% në gusht 2023.

Ndërsa çmimi me shumicë i energjisë elektrike ka rënë në muajt e fundit, kjo deri më tani nuk është futur në tarifat e rregulluara të energjisë shtëpiake dhe qeveria ka tërhequr shumicën e subvencioneve që i dha vitin e kaluar familjeve për kostot e energjisë.

Fatura mesatare mujore e energjisë e paguar me urdhër të përhershëm në dhjetor 2023 ishte pothuajse 168 €, duke rënë me më pak se 5 € nga dhjetori 2022 dhe rritur ndjeshëm nga rreth 103.5 € në dhjetor 2020.

Fatura tipike mujore e hipotekës është rritur në rreth 150,50 € në muaj nga 133,80 € në dhjetor 2022 dhe pothuajse 114,50 € në dhjetor 2020.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH