Bota

Një kërcim në astrofizikë dhe astro-turizëm: Ladakh është shtëpia e shenjtërores së parë të qiellit të natës në Azinë Juglindore

Shkruar nga Liberale

Një kërcim në astrofizikë dhe astro-turizëm: Ladakh

Shenjtërorja e parë e qiellit të natës në Azinë Juglindore në Ladakh është gati për një inaugurim zyrtar së shpejti. Vendi i shenjtë, i vendosur në fshatin Hanle, Ladakh Lindor, është një iniciativë që rrit aftësitë e Indisë si në astrofizikë ashtu edhe në astro-turizëm.

Rezerva, që përfshin 1,073 kilometra katrorë brenda Sanktuarit të Kafshëve të Egra Changthang dhe pranë Observatorit Astronomik Indian në Hanle, do të ketë pajisje për teleskopë optikë, infra të kuqe dhe rreze gama. Ajo është e vendosur në mënyrë strategjike në një lartësi prej 4500 metrash, duke e bërë atë një nga vendet më të larta për kërkime të tilla shkencore në mbarë botën. Ky vend i shenjtë është krijuar për të magjepsur vëzhguesit e yjeve dhe studiuesit.

Instituti Indian i Astrofizikës me bazë në Bengaluru, në bashkëpunim me Këshillin e Zhvillimit të Kodrës Autonome të Ladakh (LAHDC) dhe Administratën e Territorit të Unionit të Ladakh, kryeson këtë projekt. Përfshirja e institutit në këtë projekt nënvizon rolin e tij në avancimin e kërkimeve të Indisë në astronomi dhe angazhimin e saj për të eksploruar rajone të largëta.

Rezerva e Qiellit të Errët synon të nxisë turizmin lokal dhe ekonominë duke tërhequr astro-turistët dhe duke rritur njohuritë shkencore. Projekti, i cili gjithashtu synon të minimizojë ndotjen nga drita, do të kontribuojë në ruajtjen e jetës së egër dhe ndërgjegjësimin e komunitetit në astronomi dhe mbrojtjen e mjedisit. Ky projekt tregon gjithashtu fokusin e qeverisë në rritjen e kërkimit shkencor dhe turizmit në Ladakh.
Njoftimi i Night Sky Sanctuary përkoi me përvjetorin e katërt të themelimit të Ladakh-ut si Territor Unioni, i shënuar nga ekspozita 'Krenaria e Ladakh's'. Kjo ngjarje shfaqi pasurinë kulturore të rajonit, duke përfshirë produkte të etiketuara me GI si Seabuckthorn dhe leshi Pashmina, duke theksuar potencialin e Ladakh si një destinacion kryesor turistik.

Si përfundim, Night Sky Sanctuary i ardhshëm në Ladakh shënon një hap të jashtëzakonshëm në udhëtimin e Indisë në shkencën dhe eksplorimin e hapësirës, ​​i vendosur për ta pozicionuar vendin si një destinacion të spikatur në astro-turizmin global dhe kërkimin shkencor.

Poll
SHQIPENGLISH