Globi

Këto janë sëmundjet më ngjitëse në botë

Shkruar nga Liberale

Këto janë sëmundjet më ngjitëse në botë

Gripi

Virusi përgjegjës për gripin është veçanërisht ngjitës dhe mund të jetojë deri në 48 orë në sipërfaqe. Kjo do të thotë që ju mund të kapni gripin thjesht duke trajtuar objekte të kontaminuara. E njëjta gjë vlen nëse bini në kontakt me pikat e kontaminuara të lëshuara në ajër nga një person i infektuar. Në fakt, disa pacientë janë ngjitës deri në 24 orë përpara se të shfaqen shenjat e para.

Lija e dhenve

Lija e dhenve është një sëmundje shumë ngjitëse. Para zhvillimit të vaksinave, fëmijët e merrnin sëmundjen në moshën 5-vjeç dhe 90% në moshën 12-vjeç .Virusi përgjegjës për këtë infeksion, i cili manifestohet si puçrra të vogla të mbushura me lëngje, përhapet kryesisht përmes ajrit.

HIV

Që nga viti 2019, rreth 38 milionë njerëz në mbarë botën jetojnë me virusin e imunitetit të njeriut. HIV transmetohet nëpërmjet marrëdhënieve seksuale ose gjakut.

Fruthi

Fruthi është një virus shumë ngjitës që transmetohet nga një person i infektuar që ka teshtitur ose kollitur. Virusi përgjegjës për këtë sëmundje qëndron në ajër për disa kohë, duke rritur shkallën e ngjitjes. Fruthi është një nga shkaqet kryesore të vdekshmërisë së fëmijëve në botë, pavarësisht ekzistencës së një vaksine efektive dhe të sigurt që mund ta parandalojë atë.

Kolera

Midis 1.3 dhe 4 milionë raste të kolerës regjistrohen në mbarë botën çdo vit. Pa trajtim, sëmundja mund të jetë fatale në vetëm disa orë. Kolera është jashtëzakonisht ngjitëse në shumë pjesë të botës ku mungonë të uji.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH