Globi

Vallja "Garba" i bashkohet Listës prestigjioze të Trashëgimisë Jomateriale të UNESCO-s

Shkruar nga Liberale

Vallja "Garba" i bashkohet Listës prestigjioze të

Në një arritje të rëndësishme kulturore, vallja Garba, me origjinë nga Gujarat, Indi, është njohur dhe shtuar në Listën Përfaqësuese të UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Njerëzimit. Ky njoftim historik vitin e kaluar, i cili kumbon trashëgiminë e pasur kulturore të Indisë, ka fituar vlerësim dhe njohje të gjerë në Indi dhe jashtë saj.

Mbishkrimi dhe rëndësia e tij

Përfshirja e Garba në listën e UNESCO-s vërteton rëndësinë kulturore dhe historike të kërcimit. Ai shënon elementin e 15-të të Indisë në listë, duke theksuar trashëgiminë e larmishme kulturore jomateriale të vendit.

Garba është një valle rituale e kryer gjatë festivalit nëntë-ditor të Navaratri, që simbolizon përkushtimin dhe shprehjen e gjallë kulturore. Mbishkrimi i formës së vallëzimit feston rëndësinë e saj kulturore dhe përkthen rëndësinë e ruajtjes dhe promovimit të thesareve të tilla kulturore të vlefshme për brezat e ardhshëm.

Udhëtimi drejt listës së UNESCO-s

Udhëtimi i Garba për t'u njohur si trashëgimia jomateriale e botës shënohet nga rrënjët e saj të thella kulturore dhe popullariteti i gjerë. Vendimi për të përfshirë Garba në listë u mor në seancën e 18-të të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale në Kasane, Botsvanë. Forma e kërcimit, pjesë përbërëse e festivalit hindu të Navaratri, përfshin pjesëmarrësit që rrethojnë një përfaqësim simbolik të perëndeshës Amba, duke pasqyruar thelbin shpirtëror dhe komunal të vallëzimit.

Citimi i UNESCO-s për Garba
UNESCO e njeh Garbën si më shumë se një formë kërcimi; është një traditë kulturore e gjallë e transmetuar brez pas brezi në mjedise të ndryshme, nga peizazhet e zhurmshme urbane deri te zonat e qeta rurale. Kjo trashëgimi e pasur kulturore përjetësohet përmes praktikës së përkushtuar, shfaqjeve dinamike të drejtpërdrejta dhe vëzhgimit dhe imitimit të mprehtë nga brezat e rinj.

Garba mban një pozicion prestigjioz midis një sërë praktikash të ndryshme kulturore globale. Përfshirjet e fundit në listë përfshijnë rickshaws ikonë të Dhakës dhe pikturat e tyre unike, traditën e mirëqenies Jamu të Indonezisë dhe festivalin e njohur Songkran të Tajlandës.

Repertori kulturor i Indisë është i përfaqësuar mirë në këtë listë, duke shfaqur elementë si festivali Nawrouz, Kumbh Mela, Durga Puja nga Kolkata, Ramlila dhe Këngët e lashta Vedike. Që nga janari 2022, lista përmban 14 elemente të dallueshme nga India, duke shfaqur sixhadenë e pasur të diversitetit kulturor global siç njihet nga UNESCO.

Kryeministri Narendra Modi përshëndeti vendimin e UNESCO-s. “Garba është një festë e jetës, unitetit dhe traditave tona të rrënjosura thellë. Mbishkrimi i tij në Listën e Trashëgimisë Jomateriale i tregon botës bukurinë e kulturës indiane. Ky nder na frymëzon për të ruajtur dhe promovuar trashëgiminë tonë për brezat e ardhshëm. Urime për këtë njohje globale”, shkroi ai në platformën e mediave sociale X. Reagimi i kryeministrit pasqyron një ndjenjë krenarie kombëtare dhe një angazhim për të ruajtur trashëgiminë e pasur kulturore të Indisë.

Kjo njohje e Garba-s në një skenë ndërkombëtare si UNESCO nderon formën e vallëzimit ndërsa sjell në qendër të vëmendjes njnë tapiceri të pasur kulturore të Indisë, duke inkurajuar vlerësimin global dhe ruajtjen e shprehjeve të ndryshme kulturore.

Poll
SHQIPENGLISH