Globi

Pse ekziston Kisha Anglikane në Britaninë e Madhe? I gjithë "faji" i Henry VIII dhe gjashtë grave të tij

Shkruar nga Laert MIRAKU

Pse ekziston Kisha Anglikane në Britaninë e Madhe? I gjithë

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Mbreti Henri VIII (1491-1547) kishte gjashtë gra, por për t'u martuar me të gjitha, ai duhej të themelonte Kishën e tij (Kishën Anglikane) në krye të së cilës ai vuri veten. 

Henri VIII, mbret i Anglisë dhe Irlandës nga 21 prilli 1509, ishte një njeri i bindur plotësisht se çdo dëshirë e tij duhej të plotësohej dhe ai e zbatoi këtë parim si për qeverisjen e shtetit ashtu edhe për marrëdhëniet e dashurisë. Rezultati ishin marrëdhëniet e stuhishme me mbretërit dhe papët e kohës së tij dhe, privatisht, gjashtë grave dhe dhjetëra të dashurave për të kënaqur krenarinë e tij të pakufishme.

KATERINA, GRUAJA E PARË

Katerina e Aragonit, gruaja e tij e parë, u martua me të edhe pse ajo ishte më e madhe se ai dhe ishte e veja e vëllait të tij Arturo. Dhe kjo ishte për të mos respektuar babain e tij, Henry VII, i cili do të kishte dashur një martesë më prestigjioze për trashëgimtarin e fronit. Por kur Katerina filloi të tregonte moshën e saj dhe të mos lindte djalin e dëshiruar për trashgimtar, mbreti i vuri sytë diku tjetër.

NË NDRYSHIM NGA PAPA

E zgjedhura ishte një zonjë e oborrit të Katerinës, Anne Boleyn, e re dhe e zgjuar, aq sa e mbajti sovranin në këmbë për një kohë të gjatë, duke mos u dorëzuar kurrë plotësisht. Henri, i vendosur të martohej me të, lëvizi qiellin dhe tokën për të marrë një divorc dhe kur Papa e mohoi atë, ai vendosi t'i shpëtonte autoritetit të Papa Klementit VII duke krijuar Kishën e tij (Kishën Anglikane) kreu i së cilës ishte ai.

KOKAT RROTULLOHEN

Megjithatë, Anna u mërzit shumë shpejt me të dhe përveç kësaj nuk i dha djalin e shumëpritur. Mbi të gjitha, ai nuk donte të hiqte mënjanë dhe t'i hapte rrugë flakës së re të Enrikos, Jane Seymour shumë të re. Sovrani zgjidhi gjithçka duke ia kaluar çështjen xhelatit dhe koka e Anës, e akuzuar për tradhti, u rrokullis në pluhur në vitin 1536. I njëjti fat për gruan e pestë të Henrit, Catherine Howard, e dënuar me vdekje në vitin 1541 sepse ajo tani ishte një pengesë për kurorzimin e ri "Blu”.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH