Globi

Planeti përjetoi Janarin më të nxehtë në histori

Shkruar nga Liberale

Planeti përjetoi Janarin më të nxehtë në histori

Planeti përjetoi janarin më të nxehtë në histori, sipas të dhënave të publikuara nga shërbimi i BE-së për ndryshimet klimatike ( C3S ) Copernicu. Temperaturat e larta vazhdojnë.

Nxehtësia rekord e këtij janari vjen pasi viti 2023 u rendit si viti më i nxehtë i planetit në histori, bazuar në të dhënat globale që datojnë që nga viti 1850, si ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu dhe fenomeni i El Niño, i cili ngroh ujërat sipërfaqësore në Oqeanin Paqësor lindor duke rritur temperaturat.

Çdo muaj i vitit të kaluar nga qershori e në vazhdim ishin më të nxehtit të regjistruar ndonjëherë, krahasuar me të njëjtët muaj të viteve të mëparshme.

“Jo vetëm që ishte janari më i ngrohtë i regjistruar, por ne thjesht përjetuam një periudhë 12-mujore  me 1.5 gradë Celsius  më shumë se mbi periudhën e referencës para-industriale ,” vuri në dukje zëvendësdrejtoresha e C3S, Samantha Burgess.

“Një reduktim i shpejtë i emetimeve të gazeve serrë është mënyra e vetme për të ndaluar rritjen e temperaturave globale,” vuri në dukje ajo.

2024 ka një në tre shanse për të qenë edhe vit më i ngrohtë se 2023

Sipas shkencëtarëve në SHBA, viti 2024 ka një në tre shanse për të qenë edhe më i nxehtë se viti i kaluar dhe 99% shanse për t’u renditur në pesë vitet e para më të nxehtë.

Fenomeni El Niño filloi të dobësohej muajin e kaluar dhe shkencëtarët kanë treguar se ai mund të ndryshojë në homologun e tij më të ftohtë, La Niña, më vonë këtë vit. Megjithatë, temperaturat mesatare globale të sipërfaqes së detit muajin e kaluar ishin më të nxehtat.

Në Marrëveshjen e Parisit të vitit 2015, vendet ranë dakord të bëjnë përpjekje për të parandaluar ngrohjen globale për të shmangur shkaktimin e pasojave më të rënda dhe të pakthyeshme.

Edhe pse kufiri prej 1.5 gradë Celsius u tejkalua për një periudhë 12 mujore, bota ende nuk e ka tejkaluar objektivin e vendosur nga Marrëveshja e Parisit, e cila i referohet një temperature mesatare globale gjatë dekadave.

Disa shkencëtarë kanë thënë se ky qëllim nuk është më realisht i arritshëm, por u kanë bërë thirrje qeverive që të veprojnë më shpejt për të reduktuar emetimet e CO2 për të kufizuar tejkalimin e tij dhe nxehtësinë vdekjeprurëse, thatësirën dhe rritjen e nivelit të detit.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH