Globi

Piktura me skica teksti, estetikë të shumëfishtë, si familjet indiane zbukuronin shtëpitë me një shfaqje të pasur të kulturës

Shkruar nga Liberale

Piktura me skica teksti, estetikë të shumëfishtë, si

Në kohët e lashta, njeriu ka kërkuar lehtësim dhe shprehi në art, dhe India ka udhëhequr rrugën me disa format më magjepsëse të zbuluara ndër shekuj. Piktura me skica teksti, estetikë të shumëfishtë dhe rrëfimet anekdotike sugjerojnë se nuk ishte e pazakontë që familjet të zbukuronin portat ose fasadat e tyre apo edhe dhoma të brendshme me një shfaqje të pasur të kulturës.

Pikturat e shpellave nga Ajanta, Bagh dhe pikturat e tempullit dëshmojnë një dashuri për natyrën dhe dhembshurinë njerëzore. Piktura ishte gjithashtu një mjet për të shprehur fantazitë vizuale. Zogjtë dhe lulet, pemët dhe zvarranikët shpesh përshkruhen me dashamirësi nga skulptorët dhe piktorët indianë. Gujarat është i njohur për trashëgiminë e pasur të arteve dhe zanateve, por pakkush e di për prirjen e tij për pikturat. Pikturat e murit janë një formë e artit përfaqësues që e ka origjinën në shekullin e 17-të dhe janë portretizime të gjalla të moralin dhe jetën e tokës.

Ato përfaqësojnë kapituj të ndryshëm mitikë nga folklori, detyrat e përditshme dhe pasqyra përshtatje fantastike të florës dhe faunës. Megjithatë, dikush zbulon në Patan, në kupolën e tempullit Raghunath T, piktura të bazuara në astrologji dhe sëmundje që shkaktojnë vdekjen, një përshkrim i rrallë. Rrethet kryesore ku ndodhen pikturat murale përfshijnë Kutch, Bhavnagar, Jamnagar, Banaskantha, Kheda, Vadodara dhe Bharuch. Pavarësisht periudhës së trazirave në fund të shekullit të 18-të deri në fund të shekullit të 19-të, bërja e pikturave murale lulëzoi për shkak të inkurajimit të sundimtarëve të shteteve të ndryshme të mëparshme dhe principatat e vogla në Gujarat.

Këto piktura murale pasqyrojnë aktivitetet sociale dhe kulturore të periudhave të ndryshme në të cilat ishin pikturuar. Aristokratët dhe masat ndoqën zakonin. Në distriktin Kheda, një nxitje nga klientët e sektit Swaminarayan dhanë frymëzim për këto aktivitete. Shumë tempuj dhe pallate të ndërtuara gjatë kësaj periudhe u përmirësuan me piktura murale të bazuara në shëmbëlltyra dhe legjenda nga Vishnu Purana dhe Shiva Purana (të dyja mitologjike.

Tekste hindu, pjesë e 18 Mahapuranas) dhe nga folklori i Krishna. Kortezhe mbretërore, durbar (oborri i mbretit) skena, gjueti, arratisje romantike dhe lule të një natyre thjesht zbukuruese gjetën vend në mure. Këto pikturat u ndikuan kryesisht nga Maru-Gurjar dhe Marathas si dhe nga fluksi evropian në rajon.
Më në fund, filluan lëndët moderne si hekurudhat, anijet me avull dhe biçikletat, lojërat si kriket dhe garat me kuaj të shfaqen në mure. Zbukurimi i tavaneve prej druri të shtëpive me nimfa dhe figura të tjera qiellore ishte i qartë
Ndikimi perëndimor.

Në masë të madhe besohej se akti i artit në mure do të tërhiqte begati dhe hyjnore bekimet. Në rajonin e dikurshëm Saurashtra, në pjesën e mëvonshme të periudhës mesjetare, këto piktura u kryen nga salat (masonët) që dinin të vizatonin me fokus artin popullor. Me artizanë të trajnuar, komunitetet e tjera si
mochis (këpucarët), malis (kopshtarë) si dhe kachhiyas (parkatarët) filluan të pikturojnë muret e shtëpive në fshatrat në rrethin Kheda. Ata pikturuan kafshë, zogj, lule dhe rrëshqanorë.

Ndërsa personazhet e burrave në art mbanin veshje bashkëkohore si dhoti, angarkhu (pallto/këmishë) dhe pagdi. (çallmë), gratë ishin të veshura me saree-choli dhe funde të gjata. Zakoni mbizotërues tek burrat për t'u rritur
mustaqet u aplikuan për perëndi si Rama dhe Krishna. Struktura e trupit u tregua e shkurtër dhe e fortë. Në fund të shekullit të 18-të, Marathas sunduan Gujarat. Një kapitull rigjallërimi financiar pasoi në rreth i cili nxiti zejtarët dhe artistët, të cilët më parë kishin braktisur, të ktheheshin në rajon.

Paqja mbizotëroi dhe prosperiteti u kthye për shkak të sigurisë dhe sigurisë për tregtarët; u mundësoi atyre të banonin në pallate të zbukuruara me gdhendje druri dhe piktura murale. Shumë tempuj u ndërtuan nga sundimtarët dhe
tregtarët gjatë kësaj periudhe, muret e tyre të zbukuruara me piktura.
Ky art lulëzoi mirë në shekullin e 19-të, duke vazhduar deri në çerekun e parë të shekullit të 20-të.

Megjithatë, për shkak të migrimit të dashamirësve të këtij arti në qytetet më të zhvilluara ekonomikisht në të gjithë botën nënkontinent dhe madje edhe në brigjet e huaja në pjesën e fundit të shekullit të 19-të, tradita pati një rënie. Kjo është i atribuohet gjithashtu ndryshimeve socio-ekonomike të rajonit si dhe ardhjes së mjeteve të tjera shprehëse dhe dekorim.

Pikturat jo vetëm që e bëjnë strukturën të bukur, por i shërbejnë një qëllimi historik duke hedhur dritë mbi të shoqëria përmes veshjeve, zbukurimeve, instrumenteve muzikore, armëve dhe armaturave dhe një mori detajesh të tjera
të përshkruara përmes tyre. Kështu, ata zënë një vend jetësor në historinë e Gujarat.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH