Globi

Për cilin qytet të globit do të paguani taksë për t'u futur në qendrën e tij? A do të funksiononte taksa për qytetet shqiptare?

Shkruar nga Laert MIRAKU

Për cilin qytet të globit do të paguani taksë për

Përshatati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert Miraku

Taksat janë një “dhimbje koke” e përhershme kur udhëtoni në shtete si Greqia dhe jo vetëm. 

Natyrisht, kjo nuk është gjë tjetër veçse Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Autoriteti Metropolitan i Transportit (MTA) njoftoi së fundmi një masë të re që do të kërkonte që automjetet e pasagjerëve dhe pothuajse çdo automjet, me përjashtime të caktuara, të paguajnë një tarifë për të hyrë në Manhattan, Nju Jork.

Ky është vetëm fillimi, sipas asaj që është bërë e ditur, pasi Nju Jorku është qyteti i parë i madh në SHBA ku nis masa e re, siç vijojnë të tjerat.

Shumica e shoferëve tani do të paguajnë 15 dollarë në ditë nëse duan të lëvizin në jug të Avenue 60 në Manhattan. Natën, kostoja do të bjerë ndjeshëm në 3,75 dollarë .

Për cilin qytet të globit do të paguani taksë për

Motoçiklistët duhet të paguajnë 7,50 dollarë gjatë ditës dhe 1,75 dollarë gjatë natës. Për kamionët dhe autobusët, kostot e tarifave do të jenë si zakonisht të larta, përkatësisht 24 dhe 36 dollarë në ditë dhe 6 dhe 9 dollarë në natë.

Megjithatë, automjetet specifike të punës do të paguajnë vetëm një herë në 24 orë, në varësi të kohës kur hynë ose dolën nga qendra.

Nga ana tjetër, shoferët profesionistë të taksive do të tarifohen me 1.25 dollarë në kohë, ndërsa autobusët e shkollave dhe ambulancat ose zjarrfikësit do të kalojnë drejtpërdrejt pa pagesë për arsye të dukshme. E njëjta gjë do të vlejë edhe për automjetet që kanë me vete një invalid.

Autoriteti Metropolitan i Transportit miratoi masën e re të tarifave pasi një shumicë dërrmuese ishte pro (11 vota kundër një). Në fakt, ajo mori 25600 komente dhe dëgjoi 386 persona në katër seanca publike përpara miratimit të masës së re.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH