Globi

Një mesazh për Joe Biden: Një shtet palestinez duhet të bazohet në këto tre shtylla

Shkruar nga Liberale

Një mesazh për Joe Biden: Një shtet palestinez duhet të

tari i Jashtëm, David Cameron, ka befasuar kohët e fundit vëzhguesit duke ngritur mundësinë që Britania e Madhe të njohë një shtet palestinez përpara përfundimit të një procesi paqeje me Izraelin. Shtetet e Bashkuara kanë thënë gjithashtu se mund të njohin një shtet palestinez pas luftës në Gaza dhe thuhet se po hartojnë opsione politike në këtë drejtim. Këto duken si zhvillime të jashtëzakonshme mes masakrës së sulmit izraelit në Gaza. Por a përbëjnë ato një përparim që mund të çojë në një rezultat pozitiv në Lindjen e Mesme, apo do të rezultojë në formalizimin e pushtimit izraelit? Djalli është në detaje.

Pushtimi izraelit i Gazës, Bregut Perëndimor dhe Jerusalemit Lindor (si dhe Lartësive Golan dhe Sinait) filloi në vitin 1967 dhe u pasua nga rezoluta 242 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, e cila përcaktoi rrugën përpara. Për dekada, rezoluta, e mbështetur nga një parim i vetëm, shërbeu si bazë për negociatat midis Izraelit dhe fqinjëve të tij arabë. Parimi ishte i thjeshtë: një parakusht për paqen do të ishte tërheqja e Izraelit nga territoret që pushtoi në vitin 1967. Rezoluta u mbështet nga SHBA-ja dhe rezolutat pasuese kanë mbështetur të gjitha të njëjtat njohje se përvetësimi i territorit me forcë ushtarake është i paligjshëm. në botën e sotme. Është një shtyllë e rendit ndërkombëtar dhe supozohet të na dallojë nga politika e fuqive të mëdha të epokës së para Luftës së Dytë Botërore.

Nëse tendenca aktuale drejt njohjes së një shteti palestinez bazohet në të njëjtin parim, atëherë do të ishte në përputhje me lëvizjet e tjera të bëra në atë drejtim, veçanërisht me iniciativën e paqes arabe të vitit 2002 – ku normalizimi politik arab me Izraelin do të ishte i afërt, por vetëm sipas kushteve të përcaktuara nga rezoluta 242 e këshillit të sigurisë. Të gjithë anëtarët e Ligës Arabe e pranuan këtë iniciativë dhe Organizata e Bashkëpunimit Islamik – përfshirë Iranin – pohoi gjithashtu mbështetjen për të, shumë herë. Deri më tani, Izraeli e ka hedhur poshtë këtë iniciativë. Por nëse shteti palestinez që SHBA dhe Britania e Madhe synojnë të njohin bazohet në të njëjtin kornizë, atëherë mund të jetë një rrugë përpara.

Por ka një alternativë tjetër, e cila duket shumë më e mundshme. Nuk është përmendur asnjë rezolutë 242 nga Izraeli apo SHBA për shumë vite, dhe diskursi që ne shohim të promovuar nga Presidenti Biden nuk tregon mbështetje për një shtet palestinez bazuar në ndonjë përkufizim aktual të shtetësisë. Përkundrazi, ajo që Biden duket se sugjeron është një lloj shtetri, i ngjashëm me bantustanët e aparteidit të Afrikës së Jugut, ose shtetet kliente të Rusisë në Ukrainën lindore. Me fjalë të tjera, aspak shtet.

Rezoluta 242, në këtë drejtim, është jashtëzakonisht domethënëse, si në aspektin e pranisë – dhe mungesës së saj. Së pari, pa një fokus në të, bota do të ishte e vështirë të dënonte blerjet e tjera të territorit nga lufta, duke përfshirë, së fundmi, pushtimin dhe pushtimin nga Rusia të tokave të Ukrainës në lindje dhe Krimesë. Në të vërtetë, Rusia do të kishte një rast më të fortë (megjithëse do të ishte ende tepër i dobët).

Së dyti, nëse planet aktuale izraelite mbi Gazën, Bregun Perëndimor dhe Jerusalemin Lindor do të merren si udhëzime, atëherë një shtet i tillë do të ishte të paktën territorialisht i paqartë dhe qëndrueshmëria e tij jashtëzakonisht e dyshimtë. Për më tepër, nëse një shtet i tillë palestinez do të krijohej, ai nuk do të shikohej nga palestinezët dhe rajoni përreth (si dhe komuniteti ndërkombëtar) si një përmbushje e detyrimeve ligjore ndërkombëtare nga Izraeli, as si një njohje e aspiratave palestineze për shtetësi. Përkundrazi, do të shihej si një legjitimim i pushtimit nën fletën e fikut të një lloj strukture simbolike të njohjes. Nëse Izraeli dhe aleatët e tij kërkojnë mbështetje brenda rajonit, atëherë ata nuk mund të legjitimojnë pushtimin.

Ka një rrugë përpara, e bazuar në tre shtylla të domosdoshme. Shtylla e parë është, thjesht, “242 në 2024”. Rezoluta e Këshillit të Sigurimit të OKB-së duhet të mbetet një themel jo vetëm për trajtimin e çështjes palestineze, por për ruajtjen e një parimi vendimtar të rendit ndërkombëtar: refuzimin e forcës si një mënyrë për të fituar territor. Komuniteti ndërkombëtar shikon se çfarë kërkon perëndimi në Izrael dhe Palestinë, dhe e vë në kontrast me atë që perëndimi kërkon në Rusi dhe Ukrainë. Nuk mund të lejojmë që mospërputhja të jetë rregulli i ditës.

Shtylla e dytë, e cila mund të udhëheqë nga takimi i 8 shkurtit në Riad midis ministrave të jashtëm arabë, është një reformë e vërtetë e Këshillit Kombëtar Palestinez, organit legjislativ të Organizatës për Çlirimin e Palestinës; për ta bërë atë më të përgjegjshëm, më demokratik dhe më përfaqësues, në mënyrë që territoret të drejtohen në atë mënyrë që i ka hije popullit të tyre.

Dhe, së fundi, duhet të ketë një njohje se e djathta ekstreme izraelite, e përfaqësuar në qeverinë e saj, duhet të refuzohet. Ne nuk mund të pajtohemi, në Londër, në Uashington apo askund, me normalizimin e këtyre forcave politike. Ne nuk mund ta detyrojmë popullin izraelit të votojë në një mënyrë ose në një tjetër, por ne mund dhe duhet të sigurojmë që sjellja jonë të pasqyrojë vlerat tona. Është detyrë e perëndimit të margjinalizojë dhe izolojë forcat politike izraelite që në fund të fundit minojnë sigurinë e popullit të Izraelit, si dhe interesat globale në rajon.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH