Globi

New York Times padit kompanitë OpenAI dhe Microsoft

Shkruar nga Liberale

New York Times padit kompanitë OpenAI dhe Microsoft

New York Times paditi OpenAI dhe Microsoft për shkelje të të drejtave të autorit të mërkurën, duke hapur një front të ri në betejën ligjore gjithnjë e më intensive mbi përdorimin e paautorizuar të punës së publikuar për të trajnuar teknologjitë e inteligjencës artificiale.

The Times është organizata e parë e madhe mediatike amerikane që ka paditur kompanitë, krijuesit e ChatGPT dhe A.I të tjera të njohura. platformat, mbi çështjet e të drejtave të autorit që lidhen me veprat e tij të shkruara. Padia, e paraqitur në Gjykatën Federale të Qarkut në Manhattan, pretendon se miliona artikuj të botuar nga The Times janë përdorur për të trajnuar chatbot të automatizuar që tani konkurrojnë me lajmet prizë si një burim informacioni të besueshëm.

Padia nuk përfshin një kërkesë të saktë monetare. Por ai thotë se të pandehurit duhet të mbahen përgjegjës për “miliarda dollarë dëme ligjore dhe aktuale” në lidhje me “kopjimin dhe përdorimin e paligjshëm të veprave unike me vlerë të The Times”. Ai gjithashtu u bën thirrje kompanive të shkatërrojnë çdo model chatbot dhe të dhëna trajnimi që përdorin materiale të mbrojtura nga të drejtat e autorit nga The Times.

Microsoft nuk pranoi të komentojë mbi rastin. OpenAI nuk dha menjëherë një koment.

Padia mund të testojë konturet ligjore në zhvillim të A.I. teknologjitë – të quajtura kështu për tekstin, imazhet dhe përmbajtjen tjetër që mund të krijojnë pasi të mësojnë nga grupe të mëdha të dhënash – dhe mund të kenë implikime të mëdha për industrinë e lajmeve. The Times është ndër një numër të vogël mediash që kanë ndërtuar modele të suksesshme biznesi nga gazetaria online, por dhjetëra gazeta dhe revista janë penguar nga migrimi i lexuesve në internet.

Në të njëjtën kohë, OpenAI dhe A.I të tjera. Firmat e teknologjisë – të cilat përdorin një shumëllojshmëri të gjerë tekstesh në internet, nga artikujt e gazetave te poezitë te skenarët, tek trajnimi i chatbots – po tërheqin miliarda dollarë financime.

OpenAI tani vlerësohet nga investitorët në më shumë se 80 miliardë dollarë. Microsoft ka angazhuar 13 miliardë dollarë për OpenAI dhe ka përfshirë teknologjinë e kompanisë në motorin e saj të kërkimit Bing.

“Të pandehurit kërkojnë të përdorin investimin masiv të The Times në gazetarinë e saj”, thuhet në ankesë, duke akuzuar OpenAI dhe Microsoft se “përdorin përmbajtjen e The Times pa pagesë për të krijuar produkte që zëvendësojnë The Times dhe për të vjedhur audiencën prej saj”.

Të pandehurit nuk kanë pasur mundësi të përgjigjen në gjykatë.

Shqetësimet për përdorimin e pakompensuar të pronësisë intelektuale nga A.I. sistemet kanë kaluar nëpër industri krijuese, duke pasur parasysh aftësinë e teknologjisë për të imituar gjuhën natyrore dhe për të gjeneruar përgjigje të sofistikuara të shkruara për pothuajse çdo kërkesë.

Aktorja Sarah Silverman iu bashkua një palë padish në korrik që akuzuan Metën dhe OpenAI se kishin “gëlltitur” kujtimet e saj si një tekst trajnimi. për A.I. programet. Romancierët shprehën alarmin kur u zbulua se A.I. sistemet kishin thithur dhjetëra mijëra libra, duke çuar në një padi nga autorë duke përfshirë Jonathan Franzen dhe John Grisham. Getty Images, sindikata e fotografisë, paditur një A.I. kompani që gjeneron imazhe bazuar në kërkesat e shkruara, duke thënë se platforma mbështetet në përdorimin e paautorizuar të materialeve vizuale të mbrojtura nga të drejtat e autorit të Getty.

Padia e ngritur të mërkurën me sa duket pason një bllokim në negociatat që përfshijnë The Times, Microsoft dhe OpenAI. Në ankesën e saj, The Times tha se iu afrua Microsoft dhe OpenAI në prill për të ngritur shqetësime në lidhje me përdorimin e pronës së tij intelektuale dhe për të eksploruar “një zgjidhje miqësore” – ndoshta duke përfshirë një marrëveshje tregtare dhe “mbrojtje teknologjike” rreth gjenerimit të A.I. produkte – por që bisedimet nuk arritën zgjidhje.

Microsoft ka pranuar më parë shqetësime të mundshme për të drejtat e autorit mbi A.I-në e tij. produkteve. Në shtator, kompania njoftoi se nëse klientët që përdorin A.I. mjetet u goditën me ankesa për të drejtën e autorit, kjo do t’i dëmshpërblente ato dhe do të mbulonte kostot ligjore të lidhura.

Zëra të tjerë në industrinë e teknologjisë kanë qenë më të palëkundur në qasjen e tyre ndaj të drejtës së autorit. Në tetor, Andreessen Horowitz, një firmë e kapitalit sipërmarrës dhe mbështetës i hershëm i OpenAI, shkroi në komentet për Zyrën e Shteteve të Bashkuara për të Drejtat e Autorit që ekspozonte A.I. kompanitë ndaj përgjegjësisë për të drejtat e autorit “ose do të vrisnin ose do të pengonin ndjeshëm zhvillimin e tyre”.

“Rezultati do të jetë shumë më pak konkurrencë, shumë më pak inovacion dhe me shumë gjasa humbja e pozitës së Shteteve të Bashkuara si lider në A.I globale. zhvillim”, thuhet në deklaratën e firmës së investimeve.

Përveç kërkimit për të mbrojtur pronësinë intelektuale, padia nga The Times hedh ChatGPT dhe A.I të tjera. sistemet si konkurrentë të mundshëm në biznesin e lajmeve. Kur chatbot pyeten për ngjarjet aktuale ose tema të tjera të rëndësishme për lajme, ata mund të gjenerojnë përgjigje që mbështeten në gazetari nga The Times.

Gazeta shpreh shqetësimin se lexuesit do të jenë të kënaqur me një përgjigje nga një chatbot dhe do të refuzojnë të vizitojnë faqen e internetit të The Times, duke reduktuar kështu trafikun e internetit që mund të përkthehet në të ardhura nga reklamat dhe abonimet.

Ankesa citon disa shembuj kur një chatbot u dha përdoruesve fragmente thuajse fjalë për fjalë nga artikujt e Times që përndryshe do të kërkonin një abonim me pagesë për t’i parë. Ai pohon se OpenAI dhe Microsoft vendosën theks të veçantë në përdorimin e gazetarisë së Times në trajnimin e tyre A.I. programet për shkak të besueshmërisë dhe saktësisë së perceptuar të materialit.

Organizatat mediatike e kanë kaluar vitin e kaluar duke shqyrtuar implikimet ligjore, financiare dhe gazetareske të bumit në A.I gjeneruese. Disa media kanë arritur tashmë marrëveshje për përdorimin e gazetarisë së tyre: Associated Press përfundoi një marrëveshje licencimi në korrik me OpenAI dhe Axel Springer, gjermani botuesi që zotëron Politico dhe Business Insider, bëri të njëjtën gjë këtë muaj. Kushtet për ato marrëveshje nuk u zbuluan.

Pas shpalljes së marrëveshjes së Axel Springer, një zëdhënës i OpenAI tha se kompania respekton “të drejtat e krijuesve dhe pronarëve të përmbajtjes dhe beson se ata duhet përfitojnë nga A.I. teknologjisë”, duke shtuar, “Ne jemi optimistë se do të vazhdojmë të gjejmë mënyra reciproke të dobishme për të punuar së bashku në mbështetje të një ekosistemi të pasur lajmesh.”

The Times po eksploron gjithashtu se si të përdorë teknologjinë e sapolindur. Gazeta punësoi së fundmi një drejtor editorial të iniciativave të inteligjencës artificiale për të krijuar protokolle për përdorimin e A.I. dhe shqyrtoni mënyrat për të integruar teknologjinë në gazetarinë e kompanisë.

Në një shembull se si A.I. sistemet përdorin materialin e The Times, padia tregoi se Browse With Bing, një veçori kërkimi e Microsoft-it e mundësuar nga ChatGPT, riprodhonte pothuajse fjalë për fjalë rezultate nga Wirecutter, faqja e shqyrtimit të produkteve të The Times. Teksti rezulton nga Bing, megjithatë, nuk u lidh me artikullin Wirecutter dhe ata hoqën lidhjet e referimit në tekst që Wirecutter përdor për të gjeneruar komisione nga shitjet bazuar në rekomandimet e tij.

“Trafiku i zvogëluar në artikujt e Wirecutter dhe, nga ana tjetër, ulja e trafikut në lidhjet e filialeve çon më pas në një humbje të të ardhurave për Wirecutter”, thuhet në ankesë.

Padia gjithashtu thekson dëmtimin e mundshëm të markës së The Times përmes të ashtuquajturës A.I. “halucinacione”, një fenomen në të cilin chatbot-et futin informacione të rreme që më pas i atribuohen gabimisht një burimi. Ankesa citon disa raste në të cilat Bing Chat i Microsoft ofroi informacione të pasakta që thuhej se vinin nga The Times, duke përfshirë rezultatet për “15 ushqimet më të shëndetshme për zemrën”, 12 prej të cilave nuk u përmendën në një artikull nga gazeta.

“Nëse The Times dhe organizatat e tjera të lajmeve nuk mund të prodhojnë dhe mbrojnë gazetarinë e tyre të pavarur, do të ketë një vakum që asnjë kompjuter apo inteligjencë artificiale nuk mund ta mbushë,” thuhet në ankesë. Ai shton, “Më pak gazetari do të prodhohet dhe kostoja për shoqërinë do të jetë e madhe.”

The Times ka mbajtur firmën ligjore Susman Godfrey si avokat kryesor të jashtëm për çështjen gjyqësore. Susman përfaqësoi Dominion Voting Systems në çështjen e shpifjes kundër Fox News, e cila rezultoi në një shlyerje prej 787.5 milionë dollarësh në prill. Susman po ashtu paraqiti një padi të propozuar grupore muajin e kaluar kundër Microsoft dhe OpenAI në emër të autorëve jofiction librat e të cilëve dhe materiale të tjera me të drejtë autori u përdorën për të trajnuar kompanitë chatbots

Kufijtë e ligjit të së drejtës së autorit shpesh marrin një shqyrtim të ri në momentet e ndryshimeve teknologjike – si ardhja e radios transmetuese ose programet dixhitale të ndarjes së skedarëve si Napster – dhe përdorimi i inteligjencës artificiale po shfaqet si kufiri i fundit.

“Një vendim i Gjykatës së Lartë është në thelb i pashmangshëm,” tha Richard Tofel, një ish-president i redaksisë jofitimprurëse ProPublica dhe një konsulent i biznesi i lajmeve, tha për stuhinë e fundit të padive. “Disa nga botuesit do të vendosen për një periudhë kohore – duke përfshirë ende ndoshta The Times – por mjaft botues nuk do të kenë nevojë që ky roman dhe çështje thelbësore e ligjit të së drejtës së autorit të zgjidhet.”

Poll
SHQIPENGLISH