Globi

Korridori Ekonomik Indi-Lindje e Mesme-Europë si një katalizator për prosperitetin global

Shkruar nga Liberale

Korridori Ekonomik  Indi-Lindje e Mesme-Europë si një katalizator

* Bibek Debroy dhe Aditya Sinha 

Korridoret ekonomike kanë potencialin për të sjellë përfitime të ndryshme, duke përfshirë rritjen e tregtisë, investimet e huaja dhe përmirësimin e kushteve të jetesës për qytetarët në vendet pjesëmarrëse. Për më tepër, ato mund të kontribuojnë në zhvillimin e zonave rurale, të adresojnë pabarazitë rajonale dhe të përmirësojnë progresin e përgjithshëm socio-ekonomik të rajoneve që përshkojnë. Krijimi i korridoreve të tilla mund të çojë gjithashtu në krijimin e rrugëve të reja për qarkullimin e mallrave, duke rritur kështu ndërvarësinë ekonomike dhe gjeopolitike midis rajoneve.

Korridori Ekonomik Indi-Lindje e Mesme-Evropë (IMEC) është gati të revolucionarizojë ndërveprimet ekonomike midis Indisë, Lindjes së Mesme dhe Evropës. Kryesisht, ai synon të krijojë një rrjet transporti multimodal që integron rrugët detare dhe hekurudhore, së bashku me elementë infrastrukturorë inovativë si tubacionet e hidrogjenit dhe lidhjet e teknologjisë së lartë IT. Një aspekt i rëndësishëm i IMEC është potenciali i tij për të rritur në mënyrë dramatike mundësitë tregtare. Duke ofruar një rrugë tranziti më efikase në krahasim me Kanalin e Suezit, IMEC parashikohet të reduktojë kohën e tranzitit për mallrat me rreth 40%. Kjo jo vetëm që do të përshpejtonte tregtinë midis Indisë, Lindjes së Mesme dhe Evropës, por gjithashtu do ta bënte atë më kosto-efektive, duke nxitur një mjedis të favorshëm për rritjen ekonomike dhe zgjerimin e tregtisë.

Nisma IMEC e ngre partneritetin ekzistues në një shkallë të re, duke vendosur fort lidhjet ekonomike që premtojnë të ripërcaktojnë peizazhin e tregtisë globale. Karakterizimi i IMEC nga presidenti i SHBA Joe Biden si një "investim që ndryshon lojën" dhe "një punë reale e madhe" thekson potencialin e tij për të ndikuar ndjeshëm jo vetëm në rajonet që prek drejtpërdrejt, por edhe në komunitetin ndërkombëtar në përgjithësi. Memorandumi i Mirëkuptimit (MoU) përcakton se rrjetet hekurudhore dhe të transportit të parashikuara sipas IMEC synojnë të krijojnë një "rrjet transit ndërkufitar nga anije në hekurudhë të besueshëm dhe me kosto efektive". Ky zhvillim parashikohet të ketë implikime të gjera në zinxhirët e furnizimit global dhe dinamikën e tregtisë ndërkombëtare. Presidentja e Bashkimit Evropian Ursula von der Leyen ka nënvizuar aftësinë e korridorit për të ulur kohën e udhëtimit me 40%, duke e cilësuar atë si "lidhjen më të shpejtë midis Indisë, Lindjes së Mesme dhe Evropës", dhe rrjedhimisht, një katalizator kryesor në uljen e kostove logjistike.

Ndikimi i korridorit shtrihet përtej lehtësimit të thjeshtë tregtar. Ai pritet të jetë një katalizator për rritjen industriale dhe punësimin në rajonet pjesëmarrëse. Duke ofruar një mekanizëm më efikas për transportin e lëndëve të para dhe mallrave të gatshme, IMEC synon të nxisë aktivitetin industrial. Kjo rritje e produktivitetit industrial parashikohet të krijojë një bollëk mundësish pune, duke adresuar sfidat e punësimit që mbizotërojnë në këto rajone. Lidhja midis infrastrukturës së përmirësuar të transportit dhe rritjes ekonomike është vërtetuar mirë në literaturën empirike, duke sugjeruar se ndikimi i IMEC në krijimin e vendeve të punës dhe zhvillimin industrial mund të jetë thelbësor.

IMEC gjithashtu ka një rëndësi strategjike për sa i përket sigurisë energjetike dhe qëndrueshmërisë mjedisore. Burimet e pasura energjetike të Lindjes së Mesme do të jenë më të aksesueshme, duke rritur kështu sigurinë energjetike të vendeve të përfshira. Njëkohësisht, fokusi në transportin e energjisë së pastër, si tubacionet e hidrogjenit, përputhet me përpjekjet globale për të reduktuar emetimet e gazrave serrë. Zhvillimi strategjik i porteve dhe infrastrukturave të tjera nën IMEC pritet të tërheqë investime të huaja dhe të forcojë marrëdhëniet politike dhe diplomatike midis vendeve pjesëmarrëse. Për më tepër, duke ofruar një alternativë ndaj Iniciativës së Rripit dhe Rrugës së Kinës (BRI), IMEC ka potencial për të riformuar dinamikën e tregtisë globale dhe për të zvogëluar varësinë nga rrugët tradicionale detare. Për më tepër, aspekti i integrimit kulturor të IMEC, duke nxitur lidhjet midis kulturave dhe qytetërimeve të ndryshme, së bashku me potencialin e tij për të rritur lidhjen dhe paqen rajonale, e pozicionon atë si një nismë transformuese me implikime të gjera.

IMEC është gjithashtu një dëshmi e riorganizimit strategjik të Indisë drejt Lindjes së Mesme, veçanërisht Vendeve të Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit (GCC), e cila ka fituar vrull nën udhëheqjen e kryeministrit Narendra Modi. Kjo marrëdhënie kapërcen një kornizë të thjeshtuar të tregtisë së naftës dhe aksesit në treg, duke përfshirë një tapiceri komplekse të bashkëpunimit të sigurisë, lidhjeve kulturore dhe shkëmbimeve teknologjike.

IMEC ilustron kalimin nga një botë unipolare ose bipolare në një peizazh global më shumëpolar, ku qendra të shumta të pushtetit bashkëjetojnë dhe bashkëpunojnë. Në këtë kontekst, IMEC vepron si një lidhje jetike në bashkimin e këtyre poleve, ku secili përfaqëson fuqi të ndryshme ekonomike, kulturore dhe politike. Duke lehtësuar lidhjet më të thella ekonomike dhe duke nxitur mbështetjen e ndërsjellë midis Indisë, Lindjes së Mesme dhe Evropës, korridori po kontribuon në një sistem global më të balancuar dhe elastik.

Megjithatë, suksesi i IMEC është i lidhur ngushtë me stabilitetin gjeopolitik të Lindjes së Mesme. Ky rajon, megjithë trashëgiminë e pasur kulturore dhe rëndësinë strategjike, ka qenë prej kohësh i prekur nga trazirat dhe konfliktet politike. Vendosja e paqes në Lindjen e Mesme nuk është thjesht një shqetësim rajonal, por një domosdoshmëri globale. Një Lindje e Mesme e qëndrueshme është thelbësore për sigurimin e rrugëve të sigurta tregtare, burimeve të besueshme të energjisë dhe shkëmbimit të papenguar të njohurive dhe njerëzve. Do të krijonte një mjedis të favorshëm për bashkëpunimet ekonomike dhe teknologjike të parashikuara nga IMEC. Për më tepër, paqja në këtë rajon do të kishte efekte të gjera, duke kontribuar në stabilitetin ekonomik global dhe duke hapur rrugë për zgjidhje bashkëpunuese për çështjet globale si ndryshimi i klimës, varfëria dhe krizat shëndetësore.

* Bibek Debroy është Kryetar dhe Aditya Sinha është Zyrtare për Detyrë Speciale, Kërkime, Këshilli Këshillimor Ekonomik pranë Kryeministrit të Indisë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH