Globi

Kjo është ‘Super-Toka’ e re e zbuluar nga NASA

Shkruar nga Liberale

Kjo është ‘Super-Toka’ e re e zbuluar nga NASA

Shkencëtarët e NASA-s kanë zbuluar një trup qiellor që ata e konsiderojnë një “super-Tokë”, një planet shkëmbor rreth 30 deri në 70 për qind më i madh se i yni.

Ka prova të mëtejshme se mund të ketë botë të tjera përveç botës sonë, në rast se do t’ju duhej më shumë. Një teleskop i NASA-s që rrotullohet rreth Tokës ka zbuluar atë që agjencia e quan super-Tokë. I quajtur TOI-715 b, është një planet që është afërsisht 30 deri në 70% më i madh se i yni.
Agjencia hapësinore thotë se mega-planeti është relativisht afër Tokës dhe mund të gjendet në një sistem diellor që është “vetëm” 137 vite dritë larg. Ajo që e bën këtë botë intriguese është se rrotullohet rreth një ylli të vogël brenda zonës së banueshme.

Uji sjell jetën në një zonë të banueshme

“Kjo është distanca nga ylli që mund t’i japë planetit temperaturën e duhur për formimin e ujit të lëngshëm në sipërfaqen e tij,” tha NASA për këtë zonë, të referuar gjithashtu si “zona e banueshme”.

“Disa faktorë të tjerë do të duhej të rreshtoheshin… që uji sipërfaqësor të jetë i pranishëm, veçanërisht të kesh një atmosferë të përshtatshme,” shpjegon agjencia hapësinore.

“Por zona konservatore e banueshme, një përkufizim më i ngushtë dhe potencialisht më i fortë se zona më e gjerë “optimiste” e banueshme, e vendos atë në pozicionin kryesor, të paktën nga matjet e përafërta të bëra deri më tani.”

Në kërkim të shenjave të jetës

Zbulimi bëhet edhe më interesant nga mundësia që sistemi diellor i largët mund të strehojë një planet të dytë, me madhësinë e Tokës.

Shkencëtarët kanë pasur mundësi më të mëdha për të studiuar ekzoplanetet (shkurt për planetët jashtëdiellorë), ose planetët që rrotullohen rreth yjeve jashtë sistemit tonë diellor. Astronomët synojnë të studiojnë më tej TOI-715 b duke përdorur teleskopin hapësinor të fuqishëm James Webb.

Instrumente të tilla të avancuara të hapësirës janë të afta jo vetëm të zbulojnë botë të largëta, ato janë gjithashtu në gjendje t’u japin shkencëtarëve një ide se cilat janë karakteristikat e tyre. Kjo përfshin terrenin dhe atmosferën e këtyre trupave qiellorë, të cilët mund të japin një pasqyrë nëse ata mund të banohen nga ndonjë formë jete.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH