Globi

Hiqet taksa e karburantit, vijnë tarifat për kilometër

Shkruar nga Liberale

Hiqet taksa e karburantit, vijnë tarifat për kilometër

Meqenëse makinat elektrikët nuk paguajnë taksa për karburantin, duhet të zbatohet një sistem taksash më i drejtë i bazuar në kilometrazhin.

Rritja e makinave elektrike në rrugë nxjerr në sipërfaqe një shqetësim të ri. Domethënë si do të kontribuojnë këto makina në buxhetin e shtetit, pasi taksat e mbledhura nga benzina ulen vazhdimisht.

Kalifornia po mendon të zëvendësojë taksën e saj të gazit me një sistem të gjurmimit të kilometrazhit për të kompensuar humbjet e të ardhurave nga numri në rritje i automjeteve elektrike, të cilat nuk paguajnë taksa për gazin.

Departamenti i Transportit i Kalifornisë po piloton programin e Kalifornisë Road Charge, duke u ofruar vullnetarëve 400 dollarë për të instaluar një pajisje gjurmuese ose për të dorëzuar fotografi të kilometrazhit.

Ky program synon të rikuperojë të ardhurat nga taksat e benzinës që makinat elektrike nuk kontribuojnë, duke qenë se tashmë janë 1.5 milionë makina elektrike në rrugë.

Aktualisht, pronarët e automjeteve elektrike paguajnë një tarifë vjetore prej 100 dollarësh, por kjo është e zbehtë në krahasim me mesataren prej 300 dollarësh në vit që shoferët e automjeteve me djegie të brendshme paguajnë në taksat e benzinës.

Këto fonde janë të nevojshme për të mirëmbajtur autostradat e Kalifornisë , të cilat kushtojnë 8-9 miliardë dollarë në vit.

Kalimi te makinat elektrike, me 400,000 modele të reja vitin e kaluar dhe një rënie prej 300,000 automjetesh me djegie të brendshme, kërcënon vjeljen e+ të ardhurave .

Programi pilot, i cili fillon më 1 korrik dhe do të zgjasë për gjashtë muaj, do t'u kërkojë pjesëmarrësve të paguajnë për kilometrazhin e tyre çdo muaj, duke përdorur ose një pajisje të instaluar në makinën e tyre ose sistemet e lidhura të prodhuesit të automjetit ose duke paraqitur foto të odometrit.

Çmimet do të ndryshojnë për të testuar modele të ndryshme çmimesh .

Pavarësisht arsyetimit të shtetit, reagimi i konsumatorëve pritet për shkak të shqetësimeve të privatësisë.

Njerëzit në përgjithësi nuk duan të gjurmohen, edhe pse ata tashmë mbajnë pajisje gjurmuese si telefonat inteligjentë dhe orët inteligjente.

Dorëzimi mujor i fotografive, megjithëse më pak ndërhyrës, shton një detyrë shtesë për shoferët dhe mund të pengojë adoptimin e automjeteve elektrike, një shqetësim pasi Kalifornia synon të ndalojë motorët me djegie të brendshme deri në vitin 2035.

Shteti beson se një taksë e bazuar në kilometrazhin është më e drejtë, pasi elektrikët kontribuojnë në konsumimin e rrugëve si automjetet e tjera dhe pesha e tyre më e madhe mund të shkaktojë më shumë dëme.

Megjithatë, marrëveshja me publikun për të pranuar gjurmimin e kilometrazhit mbetet një sfidë e madhe. /Liberale.al/ L.M/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH