Globi

Gjejnë në themelet e një godine antike thesar me vlerë 4 milionë Euro, ja si u nda gjyqi me shtetin për shpërblimin

Shkruar nga Liberale

Gjejnë në themelet e një godine antike thesar me vlerë 4

Zbulohet në Como një thesar nga Roma e lashtë me vlerë 4 milionë. Shpërblim maksi 1 milionë ishte planifikuar për gjetësit por tani për tani propozohen vetëm 360 mijë euro.

Për të kuptuar pyetjen e komplikuar duhet të bëjmë një hap prapa. Duke filluar nga viti 2016:

Zyrtari Immobiliari blen nga Nuova Beverà SRL kompleksin e pasurive të paluajtshme të ish-Teatro Cressoni, por ndërtesa rrezikohet nga “gjendja arkeologjike”, prandaj, parashkruhet se “të gjitha punimet e gërmimit do të duhet të zhvillohen nën kontrollin e një operatori arkeologjik”.

SRL më pas mbështetet në një kompani të jashtme, dhe këtu ndodh gjetja e papritur e një thesari: mijëra monedha ari të epokës romake dhe tre unaza, një nugget dhe një unazë, të varrosura, sipas ekspertëve, në gjysmën e dytë të shekullit të pestë pas Krishtit. Analizat e para të bëra në atë kohë flasin për monedhat "e perandorëve Honorio, Valentinian III, Leo i Parë, Artemius dhe Lydius Severus".

Në vitin 2021 Ministria përcakton shumën e çmimit që do t’i korrespondohet Zyrave të Pasurive të Paluajtshme për gjetjen e monedhave: 369,041.36 euro. Kompania megjithatë nuk e mbështet dhe apelon në TAR, duke ankimuar një dekret legjislativ që ofron për pronarët e pronave apo zbuluesit një dëmshpërblim prej një çereku të vlerës së saj, në këtë rast një milion euro.

Në vitin 2022, gjyqtarët e Gjykatës Administrative rrëzuan kërkesën, duke deklaruar se çmimi është i saktë edhe sepse nuk është e qartë se kujt duhet t’i jepet atësia e gjetjes, pronarit apo punëtoreve.

Sipas një vendimi të fundit, pasuria duket se do t’i shkojë pronarit.

/Liberale.al/

Gjejnë në themelet e një godine antike thesar me vlerë 4

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH