Globi

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për të cilën nuk keni dëgjuar më parë! Zbulojeni tani përse

Shkruar nga Liberale

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për

Askush nuk mund të thotë se Zoti nuk ekziston kur ne shohim mrekullitë që Zoti ka bërë këtu. Ishte ky reagimi i Sebastião Gaspar Agostinhos, teksa vizitoi për herë të parë Kalandula Falls, në Angola. 

Agostinho, i shoqëruar nga një grup grash nga kisha e tij, bëri një udhëtim me autobus për orë të tëra vetëm për të parë kaskadën, e cila është një nga ujëvarat më të mëdha të Afrikës, për të cilën tha se ia vlente ta udhëtonte.

“Kam parë ujëvarën Kalandula në televizion,” tha ai. “Kam parë fotografi të Ujëvarës Kalandula, por sot, duke e parë atë personalisht, ndikimi është i ndryshëm.”

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për

Ujëvarat, të cilat shtrihen pothuajse 400 kilometra (240 milje) në lindje të kryeqytetit të Angolës, Luanda, në provincën Malanje, tradicionalisht besohet të jenë të shenjta. Vizitorët që gëzojnë fuqinë e tyre të pamasë mund ta kuptojnë pse.

Përvoja fillon në parkingun pranë ujëvarës. Edhe këtu, jashtë pamjes së atraksionit, vizitorët mund të ndjejnë energjinë e gjeneruar nga sasitë masive të ujit që përplasen mbi shkëmbinjtë poshtë.

Afrohesh duke ecur nëpër një fushë me gurë të mëdhenj që të çon në skajin e sipërm të ujëvarës. Prej këtu është e mundur të merrni një kuptim të vërtetë të madhësisë dhe fuqisë së Ujëvarës Kalandula, ujërat e zhurmshme të saj shtrihen në një gjerësi prej 400 metrash dhe me një rënie prej 100 metrash.

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për

Kalandula (nganjëherë shkruhet si Calandula) është vetëm një pjesë e gjerësisë së Ujëvarës Victoria, ujëvara më e madhe e Afrikës me gjerësi më shumë se 1700 metra, por është pothuajse po aq e gjatë me një rrjedhë të fuqishme dhe të pamëshirshme uji.

"Nuk është e mundur që një njeri të bëjë atë që ndodh në këto Ujëvara Kalandula. Shi ose shkëlqim, uji nuk thahet kurrë, ujë ka gjithmonë. Është vendi ku Zoti mori me duar dhe pikturoi Ujëvarën e Kalandulës.”, tha një vizitor.

Në shumicën e ditëve, pamja do të përfshijë gjithashtu një ylber aq sa do duket sikur po kaloni mbi të. 

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për

"Të gjithë ata që vijnë këtu kanë të njëjtën ndjesi si unë, sepse ajo që na tregon ky peizazh është e mahnitshme," thotë Pedro Francisco, një udhërrëfyes lokal që i çon njerëzit në fund të ujëvarës çdo ditë.

“Ju mund të vini këtu me problemet tuaja dhe kur zbrisni këtu gjithçka shpërthen. Ti i harron të gjitha problemet që ke.”

FOTO/ Kjo është "UJËVARA E SHENJTË" për

Ujëvarat Kalandula janë me të vërtetë një thesar i fshehur në Angola. Kjo është pjesërisht për shkak se ata nuk janë promovuar shumë si një destinacion turistik dhe gjithashtu për shkak të vendndodhjes së tyre.

Ka vetëm një rrugë kryesore që lidh zonën me Luandën dhe shumë pjesë të saj janë të mbushura me gropa ose njolla dëmtimesh – kështu që është një udhëtim i gjatë me gunga për të arritur atje.

Përgatiti Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH