Globi

FOTO HISTORIKE/ 17-vjeçarja refuzoi të tradhtonte popullin edhe kur u përball me vdekjen, fjalët e saj të fundit përballë nazistëve

Shkruar nga Liberale

FOTO HISTORIKE/ 17-vjeçarja refuzoi të tradhtonte popullin edhe kur

Janë foto historike të muajit shkurt 1943, kur nazistët varën 17-vjeçaren Lepa Radiç, për shkak se doli partizane gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kur e pyetën për emrat e shokëve të saj, ajo u përgjigj: “Do t'i njihni kur të vijnë të hakmerren për mua”.

FOTO HISTORIKE/ 17-vjeçarja refuzoi të tradhtonte popullin edhe kur

Lepa Radic me guxim iu kundërvu regjimit nazist gjatë Luftës së Dytë Botërore. Por në moshën vetëm 17-vjeçare, ajo u ekzekutua pasi qëlloi mbi ushtarët nazistë, duke refuzuar të tradhtonte popullin e saj edhe kur u përball me vdekjen. Në momentet e saj të fundit, ajo tregoi trimëri dhe vetëmohim të jashtëzakonshëm duke zgjedhur të vdiste në vend që të tradhtonte bashkëluftëtarët e saj të rezistencës.

FOTO HISTORIKE/ 17-vjeçarja refuzoi të tradhtonte popullin edhe kur

Pavarësisht se iu ofrua mundësia për të shpëtuar jetën, duke zbuluar emrat e bashkëpunëtorëve të saj, Lepa Radiç refuzoi të tradhtonte shokët e saj të betejës. Ajo besonte fort në kauzën për të cilën po luftonte dhe ishte e gatshme të paguante çmimin për besimimin e saj të palëkundur. Guximi dhe përkushtimi i saj e kanë bërë atë një simbol të rezistencës dhe frymëzimit për brezat e boshnjakëve dhe të tjerëve në mbarë botën, të cilët vazhdojnë të luftojnë për liri dhe drejtësi.

FOTO HISTORIKE/ 17-vjeçarja refuzoi të tradhtonte popullin edhe kur

Në minutat e fundit të jetës, para se të varej në litar, nazistët i ofruan një shans që t'i falin jetën në këmbim që të tregonte emrat e bashkëpunëtorëve të saj. Ajo nuk pranoi duke thënë: "Unë nuk jam tradhtare e popullit tim. Ata që ju kërkoni do t’i njihni kur të kenë arritur të asgjësojnë të gjithë keqbërësit, edhe më të fundit prej tyre."

Historia e Lepa Radiçit shërben sot si një kujtesë e fuqishme e trimërisë dhe vetëmohimit që njerëzit mund të tregojnë përballë fatkeqësive të mëdha. Refuzimi për të tradhtuar bashkëluftëtarët e saj të rezistencës, edhe kur po përballej me vdekjen, është një dëshmi e forcës së karakterit njerëzor dhe bindjes së fortë.
Trashëgimia e saj vazhdon të frymëzojë ata që luftojnë kundër shtypjes dhe padrejtësive dhe kujtimi i saj nderohet si simbol i rezistencës dhe shpresës për një të ardhme më të mirë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH