Globi

Fenomeni i FGM-së, praktika e TMERRSHME që preku 200 milionë gra e vajza në botë, pse po praktikohet? (SHPJEGIMI)

Shkruar nga Liberale

Fenomeni i FGM-së, praktika e TMERRSHME që preku 200 milionë gra

UNICEF (Fondi i Emergjencës i Kombeve të Bashkuara për Fëmijet) vlerëson se të paktën se 200 milionë vajza dhe gra në botë kanë pësuar FGM, (gjymtim i gjenitalit femëror), praktikë kjo e cila prek miliona femra në mbarë botën. 

FGM përfshin heqjen e pjesshme ose totale të organit gjenital të jashtëm femëror. Ka shifra të ndryshme nga agjenci të ndryshme të OKB-së (për shkak të mbledhjes së të dhënave jokonsistente në vend) në lidhje me normat e prevalencës, por Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) vlerëson se të paktën 200 milionë vajza dhe gra në 31 vende kanë pësuar një nga katër llojet e FGM-së..

Kjo praktikë thuhet se po ndodh në çdo kontinent, por është më e përhapur në shtetet arabe dhe në Afrikë. 

Ndërsa rezultatet nga FGM varen nga shumë faktorë të ndryshëm, duke filluar nga aftësia e praktikuesit deri te nivelet e higjienës së vendit ku ndodh dhe shëndeti i përgjithshëm i vajzës ose gruas që i nënshtrohet procedurës, prerja mund të çojë në një sërë komplikimesh. 

Këto përfshijnë: gjakderdhje të rëndë, probleme me urinimin, çrregullime menstruale, infertilitet dhe lindje të zgjatur që mund të rezultojnë në vdekjen e fetusit.

Sierra Leone ka shkallën e shtatë më të lartë të FGM në Afrikë. Sipas UNICEF-it, gati një në dhjetë vajza të moshës 0-14 vjeç janë prerë (siç raportohet nga nënat e tyre).

Agjencia paralajmëron se “të dhënat mbi prevalencën për vajzat nën moshën 15 vjeç, janë në fakt një nënvlerësim i shtrirjes së vërtetë praktike”, pasi vajzat mbeten të pambrojtura ndaj FGM derisa të arrijnë moshën e zakonshme, e cila është 18 vjeç në Sierra Leone, shkruan CNN.

Praktika përfshin gjithashtu të gjithë shoqërinë e Sierra Leones: ajo bëhet nga njerëz të pasur dhe të varfër, urbanë dhe ruralë, në grupe fetare dhe nivele arsimore. 

Është e pamundur të dihet se sa vajza dhe gra të reja, si Jalloh, e cila vdiq pas kryerjes së FGM-së, vdesin çdo vit në Sierra Leone pasi i nënshtrohen këtij fenomeni.

Një raport i vitit 2017 për Bondo nga Forward, një organizatë udhëheqëse afrikane që punon për të ndërgjegjësuar mbi FGM, zbuloi se "edhe duke folur për Shoqërinë, gratë besojnë se i vë në rrezik të 'mallkimeve' dhe 'demonëve'".  

Por pse praktikohet FGM’ja?

Motivimet dhe justifikimet e dhëna variojnë dhe shpesh mbivendosen. Disa nga arsyet e praktimit të këtij fenomeni janë:

Kontrolli i seksualitetit femëror: FGM ka qenë i lidhur ngushtë me kontrollin e seksualitetit femëror. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, në disa kultura, disa besojnë se procedura kufizon nxitjet seksuale të grave dhe kështu rrit gjasat e tyre për të mbetur virgjëresha derisa të jenë të martuar.

Feja: FGM praktikohet brenda komuniteteve myslimane dhe të krishtera, si dhe nga ndjekësit e disa feve indigjene. Megjithëse as Islami as Krishterimi nuk e miratojnë atë, doktrina fetare shpesh përdoret për ta justifikuar atë.

Përgjegjësia sociale: Për shkak të lidhjes së saj me fenë, shumë shoqëri e konsiderojnë FGM’në një pjesë thelbësore të ngritjes së një vajze dhe përgatitjen e saj për martesë. Me lidhjen e saj të drejtpërdrejtë me besimet rreth virgjërisë paramartesore dhe besnikërisë martesore, presioni shoqëror për t’iu përmbajtur praktikës mund të jetë intensive./ Përgatiti A.Mënalla/ Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH