Globi

Ekspertët ngrenë alarmin: Rrezik për më shumë zjarre nga temperaturat e larta dhe thatësira!

Shkruar nga Liberale

Ekspertët ngrenë alarmin: Rrezik për më shumë

Ekspertët po japin alarmin dhe paralajmërojnë se temperaturat e larta të kombinuara me pakësimin e reshjeve dhe thatësirës, mund të shkaktojnë më shumë zjarre. 

Siç shpjegon pirometeorologu Thodoris Giannaros, si për Majin ashtu edhe për pjesën tjetër të verës, mund të bëhet vetëm një vlerësim nëse nuk ka prova për të bërë një parashikim.

“Për sa i përket verës, ajo që ne po shohim më së shumti nga parashikimet sezonale siç quhen është ajo që kemi parë gjatë disa viteve të fundit. Me fjalë të tjera, ne shohim një sinjal që na tregon temperatura më të larta se normale për sezonin, thatësirë ​​gjithsesi, vera greke është relativisht e thatë, thjesht shohim që ky trend vazhdon.

Një pasqyrë më parashikuese do të fillojmë të kemi në fund të majit, megjithatë të dhënat që kemi për mënyrën se si po zhvillohen kushtet pirometeorologjike janë se prej 10 muajsh kemi temperatura të larta për nivelet e stinës. Këto kushte kanë një ndikim të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë se si do të shkojë vera jonë. Për shembull, kemi pasur një dimër pa shi, mjaft të ngrohtë, kjo në fakt çon në një rritje të disponueshmërisë së karburantit pyjor, karburantit të pyllit të vdekur.

Prevalenca e këtij modeli të ngrohtë, më të ngrohtë se normalja për sezonin e motit, ka efektin në rritjen e ndjeshme të ndezshmërisë. Me fjalë të tjera, ne duhet të kemi një ndezshmëri të shtuar që herët në atë që ka të bëjë kryesisht me të ashtuquajturat lëndë djegëse të imta pyjore të ngordhura (degë të vogla, hala pishe, fidanë, shkurre të vogla) që të gjitha reagojnë relativisht shpejt ndaj kushteve të motit dhe thahen. jashtë. Në këtë kuptim, ndoshta do të jetë një verë e vështirë. Megjithatë, nuk duhet të harrojmë se zjarri nuk fillon vetë, ne i kemi kushtet, por duhet të ketë edhe një shkëndijë që të ketë zjarr” , nënvizon zoti Giannaros për APE.

Njëkohësisht ai thekson se sipas të dhënave të Observatorit Europian të Thatësirës, ​​kemi parë se ka një deficit të konsiderueshëm lagështie të tokës në një pjesë shumë të madhe të vendit, si në ishuj ashtu edhe në kontinent.

“Kjo do të thotë se toka tani ka filluar të thahet, nëse duam ta themi shumë thjesht. Kjo mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në intensitetin me të cilin një zjarr do të digjet sapo të arrijë atje. Të kesh lagështi shumë të ulët të tokës, të kesh lagështi të ulët në lëndët djegëse që digjen, në bimësi që çon drejtpërdrejt në një rritje të intensitetit në të cilin digjet zjarri, një rritje në shpejtësinë me të cilën zjarri lëviz dhe gjithashtu krijon dhe kushte për të pasur potencialisht sjellje ekstreme ndërsa kalojmë në verë. Ky është një element shumë shqetësues”, vëren ai.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH