Globi

Dita e Tokës/ Progres kundër ndryshimeve klimatike përmes fotove të Google, emri kompanisë gjigande përmes pamjeve magjepsëse

Shkruar nga Laert MIRAKU

Dita e Tokës/ Progres kundër ndryshimeve klimatike përmes fotove

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Për Ditën e Tokës, Google Doodle tregon përparim kundër ndryshimeve klimatike, fotot që paraqesin shkronjat e emrit Google na tregojnë vendet që frymëzojnë optimizëm për shëndetin e Planetit.

I keni parë fotot e propozuar nga Google me rastin e Ditës së Tokës 2024. Google ka zgjedhur një të vërtetë të pazakontë për të përfaqësuar përparimin kundër ndryshimit të klimës. Në logon e ndërtuar për këtë rast, imazhet e Google na tregojnë vende në botë ku njerëzit, komunitetet dhe qeveritë punojnë për të mbrojtur bukurinë natyrore të planetit, biodiversitetin dhe burimet. Këta shembuj, lexojmë në faqen e Google kushtuar projektit, ofrojnë premtimin e shpresës dhe optimizmit, por gjithashtu na kujtojnë se ka shumë më tepër për të bërë për të trajtuar krizën klimatike dhe humbjen e biodiversitetit, siç del nga raporti i publikuar, vetëm sot nga shkencëtarët nga projekti Copernicus.

Në veçanti, shkronja G është formuar nga Ishujt Turks dhe Kaikos (Territori Britanik i Jashtëm në Oqeanin Atlantik, në jug-lindje të Bahamas), të cilat janë shtëpia e zonave të rëndësishme të biodiversitetit dhe ku projektet që synojnë adresimin e sfidave mjedisore janë duke u zhvilluar, duke përfshirë mbrojtjen e burimeve natyrore dhe shkëmbinj nënujorë koralorë dhe restaurimin e specieve të rrezikuara si iguana e Ishujve Turks dhe Kaikos.

Fotoja e O-së së parë na tregon Parkun Kombëtar Scorpion Reef në Meksikë. Është shkëmbi më i madh koral në Gjirin jugor të Meksikës. Zona e mbrojtur detare, e cila është një rezervë biosfere e UNESCO-s, shërben si një strehë për koralet dhe disa lloje shpendësh dhe breshkash të rrezikuara.

O-ja e dytë është nga Parku Kombëtar Vatnajökull, Islandë. I krijuar si park kombëtar në vitin 2008, ky vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s mbron ekosistemin rreth akullnajës më të madhe të Evropës. Këtu ekziston një kombinim i rrallë i vullkaneve dhe akullit akullnajor.

G është i lidhur me Parkun Kombëtar Jaú, Brazil. I njohur gjithashtu si Parque Nacional do Jaú, ai përfaqëson një nga rezervat më të mëdha pyjore në Amerikën e Jugut. E vendosur në zemër të pyllit tropikal të Amazonës, ajo mbron një gamë të gjerë speciesh, duke përfshirë macen tigër, jaguarin, vidrën gjigante dhe manatën e Amazonës.

Fotografia në L tregon Murin e Madh të Gjelbër, Nigeri. Nisma, e nisur në vitin 2007 nga Bashkimi Afrikan, lufton shkretëtirëzimin në Afrikë, nga njëra anë duke mbjellë pemë dhe bimësi të tjera, dhe nga ana tjetër duke përhapur praktika të qëndrueshme të menaxhimit të tokës. Kjo gjithashtu ofron mundësi më të mëdha ekonomike për njerëzit dhe komunitetet në zonat e prekura, duke rezultuar në siguri më të madhe ushqimore.

Më në fund E: këto janë Rezervat Natyrore të Ishujve Pilbara, Australi. Është një nga 20 rezervatet natyrore në Australi që ndihmojnë në mbrojtjen e ekosistemeve të brishta, habitateve gjithnjë e më të rralla të kafshëve të egra dhe disa specieve të kërcënuara ose të rrezikuara, duke përfshirë lloje të shumta të breshkave të detit, zogjve të bregdetit dhe zogjve të detit.

Këto imazhe satelitore, të ofruara nga Airbus, CNES/Airbus, Copernicus, Maxar Technology dhe USGS/NASA Landsat, synojnë të demonstrojnë - sipas synimeve të Google - se si gjithnjë e më shumë njerëz po punojnë për të jetuar në një mënyrë më të qëndrueshme.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH