Globi

Bundesbank rendit faktorët kryesorë, pse Gjermania mund të jetë në recesion

Shkruar nga Liberale

Bundesbank rendit faktorët kryesorë, pse Gjermania mund të

Periudha e vazhdueshme e dobësisë” e Gjermanisë mund të zgjasë më shumë se sa pritej, paralajmëron banka qendrore e vendit me ekonominë më të madhe në Eyuropë.

Ekonomia më e madhe e Evropës mund të ketë rrëshqitur dhe ndodhet tashmë në një recesion (kur rritja ekonomike zbret nën zero), sipas bankës qendrore të Gjermanisë, Deutsche Bundesbank. Kjo rënie ka ardhur kryesisht për shkak të një sërë faktorësh si rënia e aktivitetit ndërtimor, grevat dhe rënia e kërkesës së tregjeve të huaja.

Lajmi vjen pasi ekonomia gjermane pati një rënie prej 0.3% në tremujorin e fundit të 2023.

Duke pritur me padurim pritjet për tremujorin aktual, Bundesbank tha në raportin e saj mujor se "faktorët “e stresit” ndoshta do të mbeten në tremujorin e parë", që do të thotë se "prodhimi ekonomik mund të bjerë sërish në tremujorin e parë të 2024".

Pse po ngadalësohet ekonomia e Gjermanisë?

Gjermania është përballur me një sërë çështjesh që po godasin rritjen ekonomike gjatë muajve të fundit. Nga këto, një nga çështjet më urgjente është rënia e aktivitetit të ndërtimit të shtëpive. Indeksi i blerjeve të ndërtimit HCOB në Gjermani (PMI) ra në nivelin më të ulët, në më shumë se tre vjet në tetor 2023, për shkak të rënies së projekteve rezidenciale gjermane sipas ritmit të tyre më të shpejtë që nga viti 1999.

Porositë e reja kanë qenë gjithashtu zhgënjyese, pasi disa klientë po merren ende me efektet e vazhdueshme të pandemisë, në financat e familjeve dhe bizneseve. Si i tillë, investimet në projekte të reja kanë qenë relativisht të ngadalta për t'u realizuar. Çmimet gjermane të shtëpive ranë gjithashtu ndjeshëm në vitin 2023, më së shumti që nga vitet 1960, sipas Institutit Kiel për Ekonominë Botërore (IfW).

Rritja e normave të interesit nga Banka Qendrore Evropiane (BQE) e ka shtrenjtuar gjithashtu kapitalin, duke bërë që të shtyhen ose anulohen më shumë projekte në vazhdim.

Efektet e vazhdueshme të luftës Rusi-Ukrainë po ndihen ende në Gjermani, nëpërmjet ndikimit të tyre në çmimet e energjisë. Edhe pse qeveria aktuale e koalicionit të majtë ka dalë me paketa çmimesh për të ndihmuar në mbështetjen e industrive prodhuese, me faturat e energjisë, efektiviteti afatgjatë i këtyre masave mbetet për t’u parë.  Për më tepër, objektivat zero neto po zien gjithnjë e më shumë në prapaskenë, pas gjetjes së papritur të qeverisë gjermane për një mungesë prej rreth 60 miliardë eurosh për objektivat e saj të tranzicionit të gjelbër, për shkak të krizës së fundit buxhetore dhe ngrirjes së shpenzimeve.

Gjermania po përballet gjithashtu me një rënie të kërkesës dhe shpenzimeve industriale të huaja. Kjo po ndikon në shpenzimet konsumatore, me disa konsumatorë që presin të rikuperohen ende nga shpenzimet më të larta të pushimeve, si dhe nga faturat më të larta të energjisë në pikun e dimrit.

Gjermania po përballet gjithashtu me pasojat e protestave të vazhdueshme të fermerëve, si në  shumë pjesë të tjera të Evropës. Greva po shihen edhe në sektorë të tjerë, si ai i linjave ajrore. Transportuesi kombëtar gjerman, Lufthansa , i është dashur të anulojë 80% deri në 90% të fluturimeve të saj nga mbrëmja e 18 shkurtit deri në mëngjesin e 21 shkurtit, për shkak të largimit të një numri të madh të stafit. Kjo ka prekur kryesisht aeroporte si Frankfurt, Berlin, Mynih, Këln-Bonn, Hamburg, Shtutgart dhe Dyseldorf. Megjithatë, Bundesbank beson se një recesion, nëse ndodh, duhet të jetë mjaft i cekët, me shpresën që ekonomia gjermane të rimëkëmbet pa pësuar shumë dëme afatgjata.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH